Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Most ez vár a forintra

Most ez vár a forintra

Múlt héten Orbán Viktor Facebook-üzenete verte ki a biztosítékot, pénteken viszont a kormányfő már azt hangsúlyozta, hogy más feltételekkel, de lesz megállapodás.

Ezzel együtt a majdnem 290-es euróval szembeni árfolyam visszacsorgott 285 alá. Az XTB brókercég piaci elemzője szerint, ha újabb IMF-hírek nem kavarják fel az „állóvizet”, akkor a következő napokban a 284 és a 290 közötti sávban oldalazhat a magyar deviza.

Balogh Balázs azt mondta a Gazdasági Rádiónak, nem a Magyar Nemzet által publikált feltételezett IMF-lista, hanem Orbán Viktor csütörtöki Facebook-videója borzolta a piaci kedélyeket. Ezt az üzenetet ugyanis sokan úgy értették, hogy Magyarország megszakítja a tárgyalásokat. Bár a videóban szó esett az alternatív javaslatok lehetőségéről is. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádióban már úgy fogalmazott, hogy nem ezekkel a feltételekkel, de megállapodnak a Nemzetközi Valutaalappal. Szintén pénteken az IMF részéről Irina Ivascsenko, a budapesti iroda vezetője is megszólalt, aki szerint „jelentős pontatlanságokat' tartalmaznak a sajtóban megjelent információk.

A forintpiac kulcskérdése továbbra is, hogy mikor hozzák tető alá az IMF-megállapodást. Az XTB szakértője szerint a mostani fejlemények alapján ez tovább csúszhat, és most már sokkal inkább a jövő év eleje lehet a céldátum. Most ami megnyugvást hozhat a forintárfolyamban, hogy úgy tudni, kitűzték az IMF-tárgyalások újabb fordulóját.

Pénznyomda vagy kivárás?
Természetesen némi mozgást a nemzetközi hangulat is generálhat. A befektetők már megint árgus szemekkel figyelik az Egyesült Államokat. Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke ugyanis a csütörtöki kamatmeghatározó ülés után tart sajtótájékoztatót, ahol mindenki azt várja, hogy elejt néhány megjegyzést az újabb mennyiségi lazítással, a QE3-mal kapcsolatban. Ha elmarad a nagy „bejelentés”, akkor a befektetők törvényszerűen kiszállnak a magasabb kockázatú eszközökből, és „visszanyúlnak” a dollárba, az euró gyengülése pedig magával húzhatja a forintot is.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke múlt csütörtökön hozta a papírformát, vagyis amit a befektetők vártak. Bejelentette, hogy az EKB kötvényvásárlási akciókkal enyhítené a súlyos kötvénypiaci torzulásokat. Az EKB emellett nem változtatott a 0,75 százalékos irányadó rátán. Érdekesség, hogy idén nyáron már háromszor dőlt meg a forintkereskedésben az euróval szembeni 290-es támasz, de ezek után mindig visszaerősödött a magyar fizetőeszköz. Balogh Balázs szerint elképzelhető, hogy ezt a szintet kedvezőtlen piaci hangulat esetén ismét átlépik a jegyzések, a tartós gyengülés viszont a korábbi tapasztalatok alapján kérdéses.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: