Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Február 06. 09:15, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Működő pendrive-ot találtak egy leopárdfóka felolvasztott ürülékében

Működő pendrive-ot találtak egy leopárdfóka felolvasztott ürülékében

Működő pendrive-ot találtak egy leopárdfóka több mint egy év után felolvasztott ürülékében Új-Zélandon.

Az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei számára "kincset" ér a leopárdfókák ürüléke, mivel a mintákból megismerhetik ezeknek az antarktiszi ragadozóknak az étrendjét, bepillantást nyerhetnek az egészségi állapotukba és képet kaphatnak arról, hogy mióta élnek Új-Zéland vizeiben - olvasható a NIWA honlapján.

Az intézet tengerbiológusa, Krista Hupman és a LeopardSeals.org nevű helyi szervezet munkáját rengeteg önkéntes segíti szerte az országban, akik begyűjtik a mintákat és elküldik őket elemzésre.

2017 novemberében egy sovány leopárdfókától gyűjtött ürüléket egy helyi állatorvos az Új-Zéland Déli-szigetén lévő Invercargill egyik strandján, majd a mintát elküldte Hupmannak, aki el is helyezte azt a NIWA egyik fagyasztójában.

A minta több mint egy éven át pihent az intézetnél, mígnem három héttel ezelőtt két önkéntes megkezdte a feldolgozását. A nem túl kellemes procedúra keretében a mintákat először felolvasztják, majd alaposan átrostálják, szétválogatva a csontokat, tollakat, a hínárt és egyéb dolgokat.

A két önkéntes az utóbbi szakaszban fedezte fel a pendrive-ot. "Nagyon aggasztó, hogy ezeknek a lenyűgöző antarktiszi állatoknak ilyesfajta műanyagok kerülnek a gyomrába" - mondta Jodie Warren, az önkéntesek egyike.

Az elmúlt év viszontagságai ellenére a pendrive meglepően jó állapotban volt, ezért néhány hétig hagyták száradni annak reményében, hogy sikerül megnézni a rajta lévő információt.

Az intézet munkatársainak sikerült életre kelteniük az eszközt, rajta fotókkal, méghozzá oroszlánfókákról, amelyeket az Új-Zéland déli vidékén lévő Porpoise Baynél kaptak lencsevégre, valamint egy videót, amelyen egy nőstény oroszlánfóka játszik a kicsinyével a sekély vízben.

A felvételek készítőjére utaló egyetlen nyom egy kék színű kajak orra, amely belóg a fotókba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során