Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2012. Július 03. 12:47, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Munka törvénykönyve - Munkástanácsok: veszélyeket rejt a tájékozatlanság

Munka törvénykönyve - Munkástanácsok: veszélyeket rejt a tájékozatlanság

A munkavállalóknak és a szakszervezeteknek a következő hónapokban különösen figyelniük kell arra, hogy az egyéni munkaszerződésekben és a munkahelyi kollektív szerződésekben mely pontokon lehet eltérni a munkavállaló szempontjából kedvezően, illetve kedvezőtlenül az új Munka törvénykönyvétől - hívta fel a figyelmet a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A szakszervezet közölte, hogy összeállított egy olyan szakértői anyagot is, amely az eltérési lehetőségeket gyűjti össze a törvénytől, például a konkrét rendelkezések, illetve a felek megállapodása alól kivont rendelkezések körében.
Kiemelik, hogy a törvénytől való eltérés szabályozása rendkívül bonyolult, ezért célszerű minden egyes rendelkezésnél a törvény előírásait figyelembe venni. Ahol a törvény megengedi kollektív szerződésben a munkavállalók hátrányára való eltérést is, a szakszervezet alkupozícióba kerülhet a munkáltatóval. Ebben az esetben a munkavállalók hátrányára való eltérést csak valamely más, a munkavállalók számára kedvező juttatásért cserébe célszerű megengedni.
A munkástanácsok szerint külön figyelni kell arra, amikor a törvény a munkaszerződésben kifejezetten megengedi a munkavállaló hátrányára való eltérést. Az ilyen negatív irányú eltéréshez való hozzájárulásra a munkavállaló nem kötelezhető, nem kényszeríthető, ám ha a munkavállaló ehhez mégis hozzájárul, akkor szintén célszerű valamely más kérdésben többletjuttatást, vagy kedvezményt kérni cserébe.
A tájékoztatás szerint a munkavállaló kérjen időt a megállapodás tervezetének tanulmányozására, végiggondolására, amely idő alatt igénybe veheti a szakszervezet jogászainak segítségét.
A közlemény emlékeztet arra, hogy július elsején elindult az ingyenes Jogpont Plusz szolgáltatás, a munkaadói és munkavállalói szervezetek közösen működtetett országos jogsegély szolgálata, amelynek keretében személyesen, telefonon és interneten is informálódhatnak a munkavállalók munkaügyi kérdésekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül

2024. Július 28. 11:01, vasárnap | Belföld

Tusványos - Orbán Viktor: ha Európa nem tér észhez, magára marad ebben a háborúban

Megkezdődött egy békepárti \"erjedés\" és ha Európa nem hagy fel háborúpárti álláspontjával, magára marad ebben a háborúban

2024. Július 28. 10:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 30. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent