Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 10. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Munkaügy: marad a védett kor intézménye

Munkaügy: marad a védett kor intézménye

Szerdán kerülhet a kormány elé az új munka törvénykönyve (Mtk.) szakmai tervezete.

Legalábbis ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legutóbbi, szeptember 27-én készült, a kormánynak címzett előterjesztéséből - írja a Magyar Nemzet.

Ez azt jelenti, hogy a kabinet már közvetlenül a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács keddi alakuló ülése után tárgyalhat a nemzetgazdasági tárca által kidolgozott új munkajogi szabályozásról. A minisztérium júliusban bocsátotta társadalmi vitára a tervezetet, a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek, a civil szervezetek, valamint a társminisztériumok pedig megfogalmazták szakmai véleményüket.

Az új Mtk. szakmai tervezetére több mint háromszáz észrevétel, javaslat érkezett. Az NGM előterjesztése szerint alapvetően a kollektív munkaügyi kapcsolatok és a szakszervezeti jogok témakörében maradtak fenn eltérő álláspontok, általánosságban viszont elmondható, hogy a munkáltatók és egyes szakszervezetek is támogatják az új Mtk. kidolgozását.

Kardkovács Kolos egy napokban tartott konferencián ismertette azokat a fő változásokat, amelyeket a nyári társadalmi vita és a szociális konzultáció eredményei alapján építettek be. Az NGM helyettes államtitkára hangsúlyozta, az új Mtk. tervezetében is szerepel a védett kor intézménye, nem változik a szabadnapok száma, bővül a munkaidő-kedvezmények köre és megmarad a műszakpótlék is. A védett kor intézményéről szólva elmondta, a szabályozás - az eddigi különösen indokolt eset megfogalmazása helyett - pontosan megjelölné, milyen jogcímeken lehet elbocsátani a védett korban lévő munkavállalót. A tervezetben fennmaradt a hatályos szabályozás, vagyis a védett munkavállalói körnél fenntartják a felmondási tilalom intézményét, a felmondást közölni sem lehet a védett idő alatt. E maximum a gyermek hároméves korági áll fenn, és a felmondási védelem akkor is megilleti a munkavállalót, ha a gyermek hároméves koráig visszatér dolgozni.

Kardkovács közlése szerint a szabadságok időtartama nem változik, a próbaidő három hónap marad, a kollektív szerződésben pedig legfeljebb hat hónap köthető ki. A három hónapos próbaidőt egyszeri módosítással meg lehet majd hosszabbítani a munkavállaló beleegyezésével. A túlmunka 200 óráról 250 órára nő a munkaszerződésben, míg a kollektív szerződésben változatlanul 300 órában lehet maximálni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.