Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Július 23. 10:11, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Művészetek völgye - Kárpát-medence és Moldva dalai a Kaláka-udvarban

Művészetek völgye - Kárpát-medence és Moldva dalai a Kaláka-udvarban

Kárpát-medencei és moldvai népdalokkal zárulnak a Kaláka Versudvar napjai a pénteken kezdődő Művészetek Völgyében; a kapolcsi helyszínen idén is lesznek gyerekprogramok, valamint neves előadókkal versfaragás.

Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, hegedűs tavaly megjelent népdaloskönyvében kilenc tájegységet választott ki a Kárpát-medencéből és Moldvából: kottaképekkel, gazdag szöveganyaggal közölt százötven népdalt. A kötetből a tájak jellegzetes arculata is kirajzolódik: történeti-földrajzi leírások, versek, prózai részletek, valamint a táncházi énekesek, muzsikusok legkiválóbb mesterei, köztük Berecz András, Juhász Zoltán, Szerényi Béla személyes hangvételű esszéi hozzák közel a világot, amelyben a dalok születtek - mondta Gryllus Dániel az MTI-nek.
A Kaláka Versudvar augusztus 4-ig minden este azzal zárul, hogy a kilenc tájegységből elénekelnek néhány dalt a tájegység zenéjét játszó zenészekkel, megismerkednek a vidék jellegzetes hangszereivel.
Az idén immár harmadszor megszervezett versudvar egyik kitalálója, a Kaláka együttes vezetője beszámolt arról, hogy a helyszín a Művészetek Völgye fesztivál valamennyi napján nyitva lesz. Reggel a legkisebbeknek ringatót, ölbéli mondókákat zenélnek, délben Lackfi János vezetésével Versműhely kezdődik, ahol versimprók születnek, délután pedig gyerekprogramok és koncertek lesznek estig.
"Először verseskötetekben megjelenő költőkkel kezdtük a zenés versfaragást, de előbb-utóbb minden szövegíróról kiderül, hogy írt már verset dallam nélkül is. Így aztán meglátjuk, mit kezd például Geszti Péter vagy Müller Péter Sziámi Lackfi János feladataival" - fejtette ki Gryllus Dániel.
Idén is lesz József Attila- és Kányádi-est, játsszák a Különbéke című estet Szabó Lőrinc megzenésített verseivel, amit Rátóti Zoltán színművésszel közösen készítettek el. A mostani fesztiválra is hívtak zenész társakat, például Malek Andreát, Sebő Ferencet, Szalóki Ágit, Dés Andrást, Ferenczi Györgyöt, a Kosbort, illetve költőket, köztük Kiss Judit Ágnest, Molnár Krisztina Ritát, Varró Dánielt, Kovács András Ferencet, Tóth Krisztinát, Szlukovényi Katalint, Kiss Annát és Szabó T. Annát.
A Kaláka Versudvar hagyományosan szomszédolni fog más udvarokkal, közös koncertek lesznek Palya Beával, és végigénekelik az udvarhoz vezető utat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő