Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2023. Május 18. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Nagy Márton: az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás elősegíti, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az inflá

Nagy Márton: az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás elősegíti, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az inflá

A nemzetközi példák azt mutatják, hogy az online árfigyelő rendszer - ahogy a kötelező akciózás is - hozzájárul a kiskereskedelmi szektorban a piaci verseny fokozásához, összességében pedig elősegíti, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkentsék az inflációt Magyarországon - mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Index.hu portálnak.

Hozzátette: folyamatosan csökkentik a szankciós inflációt, több intézkedést is bevezettek már ennek érdekében. Június 1-től elindul a kötelező akciózás, így minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amit a korábbiakhoz képest olcsóbban vásárolhatnak meg. Július 1-től pedig elindul az online árfigyelő rendszer, amely több mint 60 termékkörre vonatkozóan napi szinten és üzletenként teszi elérhetővé mindenki számára a legkedvezőbb árakat.

Az index cikkében azt írta, hogy július 1-jén startol a kormány online árfigyelő adatbázisa, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal működtet majd; az előző üzleti évet több mint 100 milliárd forint nettó árbevétellel záró kereskedőknek naponta kell majd feltölteniük több mint hatvan féle élelmiszer árát. A cikk szerint ez azt jelenti, nyárra élesedik a kormány árcsökkentő csodafegyvere.

A hírportál felidézte: március 23-án jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), hogy a kormány támogatja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, Rigó Csaba Balázs versenypártolási és az inflációt csökkentő javaslatát, így nemzetközi példák alapján online árfigyelő adatbázist hoznak létre. A mielőbbi megvalósítás érdekében a GFM és a GVH közös munkacsoportot hozott létre, amelyhez áprilisban az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozott.

Az Index információi szerint a munkacsoport szakmai egyeztetéseibe bevonták az agrártárcát, a statisztikai hivatalt és a kereskedőket tömörítő érdekszövetségeket is.

A cikk szerint a kormány azt várja a július 1-jén induló online árfigyelő rendszertől, hogy a lakosság, a vásárlók számára elérhetővé válik egy olyan adatbázis, amely lehetővé teszi számukra a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását.

A kisebb boltok, üzletek önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez. Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára a portálnak elmondta: ösztönzik a tagvállalatokat, hogy csatlakozzanak az online árfigyelő rendszerhez. Jelezte: vannak olyan magyar kereskedelmi vállalkozások, amelyek folyamatosan szolid árréspolitikával dolgoztak annak érdekében, hogy mindig a lehető legkedvezőbb árat alakítsák ki. Az is cél, hogy ne csak a nagy áruházláncok adatai szerepeljenek az adatbázisban - mondta.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az Index megkeresésére azt mondta: a tetőzés után már harmadik hónapja mérséklődik az élelmiszer-drágulás üteme, de a csökkenés mértéke még nem elegendő. A mostaninál is intenzívebb versenyre és nagyobb árcsökkentésekre van szükség. Az online árfigyelő rendszer egy újabb lehetőség a versenyre, a fejlesztéséhez szükséges erőforrások rendelkezésre állnak - mutatott rá a GVH elnöke.

Címkék: infláció

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 10:57, vasárnap | Belföld

Nemzeti Vágta - Ma rendezik a döntőt

A hétvégén Szilvásváradon minden a lovakról szól: a Nemzeti Vágta vasárnapi döntőjét idén először Budapesten kívül, a lipicai ménes otthonában rendezik meg, az eseményt vasárnap 15 órától a Duna televízió élőben közvetíti.

2023. Október 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Október 01. 00:00, vasárnap | Belföld

MÁV: Aki át akar szállni Bécsben, induljon el egy órával korábban

Magyarország felé valamennyi Railjet továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállniuk, míg a másik irányban érdemes a tervezettnél korábban induló vonatot választani - tudatta a MÁV.

2023. Szeptember 30. 14:06, szombat | Belföld

Külügyi szóvivő: lényegi változás nem történt az OTP háborús szponzori státuszának ideiglenes felfüggesztésével

Lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát - közölte Paczolay Máté.