Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Július 14. 11:00, hétfő | Helyi

Nagycsaládosok az atomerőműben

Nagycsaládosok az atomerőműben

Bizonyára nagyon sokan kíváncsiak arra, hogy miként működik egy atomerőmű.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy egy látogatás alkalmával önmaga bizonyosodjon meg a technológiáról és annak biztonságosságáról. A Tatabányai Nagycsaládosok Egyesülete XXX tagjával vendégeskedett az erőműben. Paksról érkezett értünk a busz Tatabányára, majd meg sem álltunk a kapuig. Az üzem területére csak szigorú biztonsági feltételekkel lehet belépni – személyi igazolvány szükséges –, a kerítésen belül mindenhová egy kedves kísérő vagy egy biztonsági őr kísér. Az első állomás a múzeum. Itt az erőmű történelmébe, az atomenergiával foglalkozó tudósok életébe, valamint a kutatások folyamatába kaphatunk betekintést. A múzeumlátogatás során egy hozzáértő szakember idegenvezetése segít mindenkit a látottak megértéséhez. A múzeum a tervezéstől napjainkig terjedő időszakot öleli fel, mindenféle tárgyi eszközök segítségével. Megtalálhatók itt például régi műszerek, szimulációs számítógépek, de még Teller Ede és Wigner Jenő kézirata is.
A múzeum után a látogatói központba kísértek minket. Itt egy hatalmas akvárium fogadja a látogatókat, ahol a Duna vizének fontos szerepét és élővilágát mutatják meg. A központban sokféle modellel, makettel és információs táblával szemléltetik az erőmű, valamint a hozzá kapcsolódó tevékenységek működését. Nem csak azt tudhatjuk meg, hogy miként történik az áram fejlesztése, hanem azt is, hogy miként megy végbe a láncreakció, mi lesz az elhasználódott üzemanyag kazetták sorsa, milyen biztonsági intézkedéseket eszközölnek környezetünk és testi épségünk megóvása érdekében, milyen sugárzások léteznek és azokat hogyan lehet megfékezni, de akár egy bicikli segítségével mi magunk is termelhetünk áramot. Számomra a diffúziós ködkamra volt a legérdekesebb, amely segítségével a kozmikus sugárzás láthatóvá válik.
A minden igényt kielégítő elméleti és vizuális élmény után a 4-es reaktorba látogattunk. Ide csak nagyon alapos biztonsági ellenőrzés után léphetünk egy fémdetektoros kapun keresztül. A személyi igazolvány ellenőrzése után egy belépőkártyát kapunk, melyet a kilépésig jól látható helyen viselnünk kell. Az üzem területére az igazolványon kívül semmit sem vihetünk be, se mobiltelefont, se fényképezőgépet, így táskáinkat, értékeinket elzárják. Először az irányítótermet mutatják meg. Egy üvegfal mögül, közvetlenül látható a szakemberek mindennapi munkája, a műszerek lenyűgöző sokasága. Hatalmas kijelzőn láthatjuk két blokk aktuális összteljesítményét és illesztési frekvenciáját (ez a hazánkban megszokott 50Hz-es érték). A biztonság rendkívül fontos az erőműben, így védősisak és füldugó használatával léptünk a turbinacsarnokba. Itt körbe lehet járni a turbinát, a generátort és az indító berendezést. A gigantikus méret mindenhol jellemző. Aki nem a saját szemével látja, az nem is gondolná, hogy milyen méretűek ezek a berendezések. Ezt követően 33 méter magasra kell lépcsőznünk, hogy a reaktorterembe jussunk. Itt is egy üvegfal mögül csodálhatjuk meg a hihetetlen látványt. A csarnokban éppen senki sem tartózkodott, mivel minden eszköz kifogástalanul működött és karbantartási munkák sem folytak. A reaktorba 16 éven aluliak nem léphetnek be. Az üzemlátogatás alatt a gyermekeknek programokat szerveztek.
Az erőmű mindenkinek nyitva áll. Hétfőtől-péntekig 8-15, szombaton 9-13 óráig. Előzetes bejelentkezés ajánlott. A látogatás ingyenes! Aki eljön, az biztosan egy életre szóló élménnyel gazdagodik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.