Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2018. Július 06. 17:29, péntek | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Nagyon fogynak az erdők Délkelet-Ázsiában

Nagyon fogynak az erdők Délkelet-Ázsiában

Nagyobb mértékben tűnnek el az erdőterületek Délkelet-Ázsiában, mint ezt eddig vélték.

Műholdas felvételek segítségével a kutatók megállapították, hogy 2000 óta a vártnál nagyobb mértékben zajlott erdőirtás Délkelet-Ázsia kritikus fontosságú felföldi területein - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Zhenzhong Zeng, a Princeton Egyetem kutatója, a Nature Geoscience című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy műholdas adatok és számítógépes algoritmusok alapján jutottak erre a következtetésre.

Jelentésük szerint 2000 és 2014 között 29,3 milliárd hektár területű erdő tűnt el. Ez 57 százalékkal nagyobb veszteség, mint amennyi az Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) erdőirtásra vonatkozó becslései alapján várható lenne. A legtöbb erdőt mezőgazdasági termőterület létrehozása érdekében irtották ki - emelte ki Zeng.

Mivel az erdők elnyelik a légköri szén-dioxidot, égetésük pedig növeli az üvegházhatású gázt a légkörben, az eltűnésük pusztító hatású lehet.

A szakértő szerint a hegyi térségek erdőből termőterületté válásának széles körű környezeti hatása lehet a víz és a talaj minőségére is.

Címkék: ázsia, erdő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.