Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Augusztus 26. 13:00, péntek | Helyi

Nagyon magas a parlagfűpollen koncentráció

Nagyon magas a parlagfűpollen koncentráció

A kánikulának köszönhetően a 34. héten is tovább nőtt a légtér pollenteheltsége, illetve az ebből fakadó egészségügyi kockázat.

Az ÁNTSZ mérései szerint mind a PARLAGFŰ, mind a KENDER koncentrációja egy kategóriával magasabb lett.  A hőség miatt a következő napokban is erre kell számítani, ezért megfelelő védelemmel kell élni. Azoknál, akiknek szervezete érzékenyebben reagál a parlagfűre, a felsőbb légterekben jelenleg mért nagyon magas pollenkoncentrációk a föld közelében tartózkodva már rendkívül komoly tüneteket idézhetnek elő.

Az allergiások otthonukban napközben csukják be az ablakokat, éjjel szellőztessenek, vegyék be az orvosuk által előírt, illetve ajánlott gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket, immunerősítőket. További megelőzésként ajánljuk az allergéneket szűrő, jól záró, de a légzést is megfelelő módon biztosító védőmaszkok viseletét. Vidéken ismerjük fel és kerüljük el, illetve az illetékes hatóságoknál jelentsük be a parlagfűvel borított területeket: különösen figyeljünk azon területekre, amelyek közelében gyermekeink és az idsebbek gyakorta megfordulnak! Általában kiemelten magas egészségi kockázattal járnak többek között a fiatal parlagok, a nem megfelel módon kezelt napraforgó táblák, illetve egyes kapás kultúrák (pl. cukorrépa, dinnye). Ne feledjük, hogy az érzékenység bármely korban kialakulhat és fokozódhat: ha az allergiás tünetek komolyabbá válnak és addig nem tapasztalt mértékben jelentkeznek, forduljunk orvosunkhoz, allergológusunkhoz! Az allergiások, ha szabadságukat erre az időszakra tervezték, keressék az erdős, hegyes, illetve nagyobb vízfelszínnel borított vidékeket! Nagyobb, összefüggő parlagfűmentes területek elsősorban a magashegységek közelében, illetve a tengerpartokon találhatóak.  Amíg nem lesz tartós esőzés, addig a következő hetekben növekedő, illetve hasonlóan magas parlagfű pollenkoncentráció várható!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya