Városlista
2024. augusztus 9, péntek - Emőd

Hírek

2013. Március 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagyszülőktől is öröklődhet az autizmus

Nagyszülőktől is öröklődhet az autizmus

Egy új, nemzetközi kutatás szerint, amelybe hatezer főt vontak be, az idősebb apukáknak nagyobb valószínűséggel fog születni autizmussal az unokájuk, mint fiatalabb társaiknak - írja a BBC. A mechanizmus nem tisztázott, de úgy gondolják, hogy az apák rejtett mutációjukat átörökítik unokájukra.

A kutatók ugyanakkor leszögezik, eredményük nem mutat ok-okozati összefüggést, hiszen az autizmus kialakulásának számtalan oka lehet. Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy az idősebb apukák gyerekeinek nagyobb esélyük van az autizmus kialakulására.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy ez a csendes mutáció át is ugorhat egy generációt, s a fiatalabb korosztálynál fog problémát okozni.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek 50 éves, vagy annál idősebb korukban született lányuk, 1,79-szer nagyobb valószínűséggel lett az unokájuk autista, akiknek fiuk, azoknak pedig 1,67-szer volt nagyobb ez a kockázat, összehasonlítva azokkal a férfiakkal, akiknek 20-24 éves korukban született gyermekük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 09. 16:45, péntek | Belföld

Így készült az idei Szent István-napi kenyér

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók.

2024. Augusztus 09. 08:08, péntek | Belföld

KSH: júliusban 4,1 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

2024. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Augusztus 09. 08:05, péntek | Belföld

A hétvégén is folytatódik a melegedés

Pénteken még főleg az északkeleti országrészben fordulhat elő zápor, néhol zivatar, de szombaton és vasárnap már jellemzően napos időre lehet készülni. A hőmérséklet emelkedik, vasárnap délután már 30-36 Celsius-fok várható

2024. Augusztus 09. 08:02, péntek | Belföld

Agrárminiszter: a magyarok kenyere 2024-ben is biztosított

A kenyér mindig és mindenhol a biztonság, a jövő és a megmaradás üzenetét hordozza.