Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Május 14. 10:46, kedd | Helyi

NAV tájékoztató!

NAV tájékoztató!

Kiutalni kért összegek köztartozás-kezelése

Visszatartási jog az adózó bevallása alapján kizárólag a ténylegesen kiutalni kért összegre érvényesíthető, tehát akkor, ha az adózó a bevallás főlapján a teljes összeg kiutalásának kérését jelölte, vagy a bevalláshoz csatolt 170-es lapon a kiutalandó összeg oszlopban adatot szerepeltetett (pl.: SZJA, ÁFA bevallás, agrárfinanszírozási támogatás stb.). Továbbá visszatartási jog érvényesíthető az állami adóhatóság jogerős határozatában elrendelt kiutalandó összegre illetve a 17-es átvezetési és kiutalási kérelmen adózó által kiutalni kért összegre.

Az állami adóhatóság, a kiutalandó összeget először az általa nyilvántartott adótartozás kiegyenlítésére számolja el az esedékesség sorrendjében - azonos esedékességű adóknál a tartozás arányában-, a fennmaradó összeget a NAV vámszervénél, az ezt követően még fennmaradó összeget a köztartozást kezelő szervnél (önkormányzat) fennálló esedékessé vált tartozások, adók módjára behajtandó köztartozások (pl.: végrehajtási költség, diákhitel tartozás, földhivatali díj és költség, rendőrség által kiszabott bírság stb.) arányában tarthatja vissza és ezzel ennek erejéig a tartozás megfizetettnek minősül.

Az adófolyószámla felülvizsgálatakor az adóhatóság megállapítja a fennálló, valós hátralékot, valamint figyelembe veszi a hátralékot érintő folyamatban lévő fizetési könnyítési ill. mérséklési kérelmeket. Amennyiben a kérelem elbírálásáról a kiutalási határidő elteltéig jogerős döntést nem hoz az adóhatóság, az eljárás felfüggesztésre kerül. A kérelem helyben hagyása esetén az adóhatóság hivatalból intézkedik a felfüggesztő végzés alapján az érintett összeg kiutalásáról. A kérelem elutasítása esetén a felfüggesztett összeget az adóhatóság visszatartja a fennálló hátralékra.

Fontos, hogy az adónemek vizsgálata külön történik, a hátralékos adónemre akkor is vissza kell tartani, ha más adónem(ek)en van túlfizetés.

A visszatartó végzés ellen fellebbezésnek van helye, melynek elfogadása esetén a kiutalás az eredeti esedékességgel, azaz kamattal növelt összegben történik meg.

Az adóhatóság az adózó kérelmére a visszatartási jog gyakorlását mellőzheti, ha a költségvetési támogatás (adó-visszaigénylés, adó-visszatérítés) elmaradása az adózó gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené, illetve, ha a magánszemély adózó esetében a támogatás elmaradása a saját és a vele együtt élő hozzátartozója megélhetését súlyosan veszélyeztetné.

Címkék: NAV tájékoztató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya