Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Május 17. 00:00, szombat | Helyi

NAV tájékoztató

NAV tájékoztató

Mi a teendő, ha az szja-bevallás elkészítéséhez nincs meg az összes jövedelemigazolásunk?

A magánszemélyek csak abban az esetben tudják teljes körűen teljesíteni bevallási és befizetési kötelezettségeiket, illetve adó-visszatérítési igényeik érvényesítését, ha birtokában vannak a munkáltatók, kifizetők által kiállított összes jövedelemigazolásnak.
Előfordul azonban, hogy a szükséges – az adóévben szerzett adóköteles jövedelem, adókedvezmények, levont adóelőleg összegét is tartalmazó – igazolásokat nem kapja meg, illetve a kifizetővel, munkáltatóval nem sikerül a kapcsolatot felvennie, ebben az esetben a következő lehetőségei vannak:
A magánszemély a saját nyilvántartásai (bizonylatok, havi fizetési jegyzékek, kifizetett munkabér) alapján vallja be az adóköteles jövedelem, valamint a levont adóelőleg összegét a 1353 számú bevallásban. Ha a munkáltató/kifizető a bevallás elkészítéséhez szükséges igazolást utólag megküldi, és az abban szereplő adatok eltérnek a már bevallott adatoktól, emiatt adókötelezettség-csökkenés vagy növekedés adódik, úgy a 1353 számú bevallást önellenőrzéssel kell módosítani. Ha az önellenőrzés utólagos adókötelezettség növekedést eredményezne, és ez a munkáltató vagy kifizető késedelmes vagy hibás igazolása miatt történt, akkor az adózónak nem kell önellenőrzési pótlékot felszámítania, azt az igazolást késedelmesen kibocsátó munkáltatónak kell bevallania. Adókötelezettség módosulással nem járó javítást a bevallás helyesbítésével lehet megtenni.
Ha a magánszemély saját nyilvántartása is hiányos, akkor kérelemben kérheti a NAV adatbázisában szereplő, munkáltatók, kifizetők által bevallott jövedelem és adókötelezettség adatokat, illetve kérheti azt is, hogy az adóhivatal szerezze be a jövedelemigazolást, járulékigazolást.
A magánszemély 200 ezer forintig mulasztási bírsággal sújtható, ha bevallási kötelezettségét a bevallás határidejét követően, de a NAV felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki. Ha a vállalkozási tevékenységet nem folytató és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélynek a személyijövedelemadó-bevallás elkészítéséhez szükséges iratok, igazolások önhibáján kívül nem állnak rendelkezésére és ezért bevallását előreláthatóan nem tudja határidőben benyújtani, a bevallási késedelemről a bevallás benyújtására előírt határidőn belül bejelentést tehet. A magánszemélynek a bejelentéshez kapcsolódó adóbevallást az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül, a bevallási késedelmet kimentő igazolási kérelemmel együtt szükséges benyújtania. Ha az adózó a személyijövedelemadó-bevallás késedelmes benyújtására vonatkozó bejelentést megtette, a bevallási késedelem miatt mulasztási bírság 2014. november 20-áig nem szabható ki, kivéve, ha késedelmét igazoltan nem menti ki.
Az igazolási kérelem benyújtására szolgáló nyomtatványminta elérhető a www.nav.gov.hu oldalon a „Letöltések – egyéb” menüpont alatt, melynek alkalmazása ajánlott, de nem kötelező.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya