Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2012. Január 28. 14:18, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ne hagyd bekapcsolva! – Elektroszmog a lakásban

Ne hagyd bekapcsolva! – Elektroszmog a lakásban

A mobilok és tartozékaik (a működtetésükhöz szükséges kiegészítők: töltők, adótornyok és egyéb bázisállomások), talán az egyik leggyakrabban megfigyelt alanyai az elektroszmog-kutatásnak.

A vonatkozó tanulmányok fejfájást, alvászavarokat és egyéb agyi problémákat (felejtés, reakcióidő növekedése, stb.) jelölnek meg fő hatásként.

Egy kis ismétlés: elektroszmog az, ami körülvesz minket és – attól függően, mennyire figyelünk oda az elektromos készülékeink használaton kívüli kikapcsolására – sejtjeink szempontjából áthatóan jelen van. Amikor tévézünk, dolgozunk, főzünk, elektromos és mágneses mezők keletkeznek, és ezek intenzitástól függően stimulálják sejtjeinket, vagyis üzengetnek nekik mindenfélét, amely üzenetet figyelembe véve, a sejtek az egészségünket károsító módon reagálhatnak.

Napjaink egyik legnépszerűbb berendezése, amiből már szinte mindenkinek van (többségüknél pedig nem is egy), a mobiltelefon. Mindegy, hogy okos vagy klasszikusabb felfogású, a mobilok és tartozékaik (a működtetésükhöz szükséges kiegészítők: töltők, adótornyok és egyéb bázisállomások), köszönhetően annak, hogy tényszerűségük egyszerűen mérhető, talán az egyik legmegfigyeltebb alanyainak számítanak az elektroszmog-kutatásnak. A vonatkozó tanulmányok fejfájást, alvászavarokat és egyéb agyi problémákat (felejtés, reakcióidő növekedése, stb.) jelölnek meg fő hatásként. A negatív hatások azonban mindeddig egy tolerálható értéken belül maradtak, ezért nehéz őket eredményként felmutatni (és ne feledjük, csak néhány éve kutatják a területet, tehát olyan eredmények, amik pl. a mobilok 8 éves használatának hatásaira vonatkoznak egyszerűen nem léteznek).

Az óvatosak aggályainak alátámasztására szolgál, hogy az eddigi kutatások rámutattak egyes agyi- és fejkörnyéki tumorok kialakulása kockázatának megnövekedésére, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a rádiótelefonokat 2011 májusában besorolta a lehetséges rákkeltő források közé.

Vissza az intenzitáshoz. A „ne hordjuk a zsebünkben”-elv értelme az eddigiekből leszűrhető: nem tanácsos direkt és ismeretlen kimenetelű hatást gyakorolni olyan szerveinkre, amikre később még szükségünk lehet. Szintén megfontolandó, hogy minél korábban adunk gyermekeinknek mobiltelefont, annál korábban kezdjük meg az őket érő sugárzást.

A statikus berendezések még inkább kikerülnek a figyelem központjából, megszívlelendő azonban, hogy míg egy mobilt kikapcsolhatunk vagy távol tehetünk magunktól, egy adótoronnyal ezt nem tehetjük meg, így az a nap 24 órájában hat ránk.
A teljes cikk itt olvasható.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest