Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 22. 07:09, csütörtök | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Ne reménykedjünk tojásár-csökkenésben húsvét után

Ne reménykedjünk tojásár-csökkenésben húsvét után

A Magyarországon az éves tojásfogyasztás mintegy 20 százaléka jut húsvét környékére - mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BTT) szaktanácsadója kedden Budapesten.

A szakember közölte: Magyarországon évente átlagosan egy ember 270 tojást fogyaszt el. Az össztojás-fogyasztás évente eléri a 2,7 milliárd darabot, ebből 2,5 milliárd darabot termelnek meg Magyarországon.

A tojás önköltségi ára darabonként - a technológiai körülményektől függően - 25-30 forint között van. Így a kiskereskedelemben most 45-55 forint közötti átlagáron lehet megkapni.

A tojás ára a húsvéti ünnepek előtt két-három héttel általában mintegy 15 százalék körüli mértékben emelkedik meg a tapasztalatok szerint. Így most van olyan fővárosi budai kerület, ahol már a 60 forintot is elérte a tojás darabonkénti ára, esetleg még meg is haladta azt. Vidéken ugyanakkor olcsóbb a tojás - tette hozzá a szaktanácsadó.

Földi Péter emlékeztetett arra, hogy a tojás ára a húsvéti ünnepkört követően általában 20 százalék körüli mértékben esik vissza. Jelezte viszont, hogy erre az árcsökkenésre most nem számíthatnak a fogyasztók, mivel tojásszűke van Magyarországon.

Ezt azzal magyarázta a BTT szaktanácsadója, hogy a tyúktartó-ketrecek unió által előírt korszerűsítésére az utóbbi hónapokban mintegy 5 milliárd forintot költöttek a termelők. De aki ezt a modernizálást nem tudta végrehajtani, azok közül már vannak olyanok, akik megszüntették vagy megszüntetik a közeljövőben a termelést.

A korszerűsítés nyomán jelenleg a tyúkketrecek mintegy 75-80 százaléka már megfelel az uniós előírásoknak és várhatóan a korszerűsítés az idei első fél évben be is fejeződik. A magyar tojástermelés éves árbevétele most mintegy 30 milliárd forint körül mozog összességében - mondta Földi Péter.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni