Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Augusztus 17. 12:02, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Necas: nem enged a cseh kormány az egyházi kárpótlás és az adóemelés ügyében

Necas: nem enged a cseh kormány az egyházi kárpótlás és az adóemelés ügyében

Petr Necas cseh miniszterelnök meg van győződve arról, hogy amennyiben a jobbközép kormánykoalíció felelősen viselkedik, szeptemberben sikerül keresztülvinnie a parlamentben mind az egyházi kárpótlást, mind az adóemelést

A kormány ezekben a kérdésekben nem kíván meghátrálni. "Meg lehet ezt is tenni, de az már más kormány lesz, más miniszterelnökkel. Ezzel a miniszterelnökkel soha" - mondta Necas a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilapban pénteken megjelent interjújában.
A szociáldemokrata többségű szenátus az egyházi kárpótlást és az adóemelést is elutasította. Ezt azt jelenti, hogy a törvényjavaslatok visszakerülnek a képviselőházba, s újbóli elfogadásukhoz a 200 tagú testületben 101 szavazatra lesz szüksége a koalíciónak. Pillanatnyilag a hárompárti kormánykoalíció 100 képviselővel rendelkezik.
A miniszterelnök jelezte: mérlegeli, hogy a gazdasági reformintézkedéseket tartalmazó törvénytervezetről szóló parlamenti szavazást esetleg összekapcsolja a kormány iránti bizalom kérdésével, illetve szavazással.
Necas úgy véli, hogy amennyiben most a kormány meghátrálna, az rossz jelzés lenne a pénzpiacoknak, s azt mutatná, hogy a kormány távolodik konszolidációs stratégiájától.
"Ha a kormány nem lesz képes átültetni a gyakorlatba konszolidációs politikáját, nem marad ok arra, hogy a helyén maradjon" - jegyezte meg a miniszterelnök.
A Lidové Noviny című konzervatív napilap pénteki jegyzetében azt írja, várható, hogy a viták és a kifogások ellenére a kormánykoalíció képviselői végül is fegyelmezetten felsorakoznak a kormány mögött, mert érdekeik ezt kívánják. "Egy esetleges előre hozott választás esetén a képviselők többségének politikai jövője ugyanis nagyon bizonytalan" - mutat rá a tekintélyes napilap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.