Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. November 01. 00:00, péntek | Helyi

Négy hét a kultúráért

Négy hét a kultúráért

Október 27-én véget ért a hazai múzeumok egyik legjelentősebb országos eseménye, a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A közel egy hónapig tartó ingyenes programsorozat fő üzenete 2013-ban „A múzeum legyen mindenkié!”, így ennek jegyében színes tematikus közönségprogramok, valamint szakmai rendezvények, konferenciák várták a nagyközönséget. A Tatabányai Múzeum idén is aktívan részt vett a fesztiválon, hiszen a fiataloktól kezdve a rutinos múzeumlátogatókon, vagy épp a pedagógusokon át a kortárs alkotóművészekig igyekezett mindenki számára élvezetes, s egyben érdekes programkínálattal előállni. Tatabánya város múzeuma immár hagyományos, állandó résztvevője az évről évre megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiváljának. Az idei rendezvénysorozat szlogenje ráadásul igen közel áll ahhoz a szellemiséghez, amely mentén a múzeum az elkövetkező évek kihívásai elé néz. A Tatabányai Múzeum nem titkolt célja a város múzeumába járók táborának kiszélesítése, amely feladat a fiatalság megszólítása, a jövő kultúráért érdeklődő nemzedékeinek kinevelése nélkül átvághatatlan gordiuszi csomónak tűnik. A helyi oktatási intézményekkel való szoros együttműködés fenntartásáról és továbbgondolásáról szólt „A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája” címet viselő, elsősorban a pedagógusokat célzó, kiemelt program, amely során a jövőbeni múzeumpedagógiai foglalkozások, rendhagyó történelemórák s egyéb, oktatási célokat szolgáló rendezvények tervei csiszolódtak. Egyenes folytatásként a múzeum munkatársai a diákokat megszólító „16 + Múzeumi találkozások” elnevezésű kötetlen beszélgetésen várták az érdeklődő fiatalokat.
A fesztivál keretein belül két időszaki kiállítás, s az ezekhez kapcsolódó múzeumi teadélutánok is megrendezésre kerültek. Az „Emberek és tárgyak 2013” című, a Bányászati és Ipari Skanzenben otthont kapó kiállítás a muzeológus, a fotóművész és a múzeumlátogatók közös munkájának a gyümölcse. A képeken látható emberek a számukra kedves tárgyakkal, s e kapcsolathoz fűződő gondolataikkal érdekes mementóként szolgálnak az utókor számára, emléket állítva a város jelenének, lakosainak.
A 10. Őszi Tárlat, amely november 3-ig látogatható, a Tatabányán élő és dolgozó, illetve innen elszármazott, vagy a városhoz egyéb módon kötődő alkotóművészek munkáit hivatott bemutatni. Az igen változatos és színes kiállítást a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány szervezte, helyszínéül pedig a Tatabányai Múzeum mellett a Vértes Agorája Kortárs Galériája szolgál.
Összességében pozitívan értékelem az idei Múzeumok Őszi Fesztiválját, hiszen a sok és sokféle programunkkal a város köztudatában maradtunk, ugyanakkor mozgalmas és fárasztó is volt egyben az elmúlt egy hónap – mondta el A. Pál Gabriella, a Tatabányai Múzeum igazgatója. – Az, hogy az egyes programok fogadtatása vegyes volt, betudható annak, hogy áprilisban költöztünk vissza a felújított Vértes Agorájába, ezért a tatabányai közönségnek újra meg kellett szoknia, hogy van a városban egy olyan kulturális helyszín, mint a múzeum. Sajnálattal tapasztaltam azonban, hogy a „Lámpás én vagyok” című programon a vártnál kevesebb pedagógus jelent meg. Ennek részben oka lehet a szerencsétlen, központilag megszabott késő esti időpont is, de sajnos ez nem lehet teljes magyarázat az érdektelenségre. Viszont mindenképpen pozitív dolog, hogy a fesztivál kiemelt eseményén részt vevő pedagógusokkal konstruktív és jó beszélgetés alakult ki – ez számunkra megerősítés, hogy számítanak a munkánkra, s ez a jövőt illető együttműködésnek is alapjául szolgálhat majd. További sikerként könyvelem el a fiatalok programját, amely jó hangulatban lehetőséget teremtett a múzeumi szakmák, a történelem, a kultúra iránt érdeklődő diákokkal való kapcsolatfelvételre. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy nem kimondottan hagyományos, ugyanakkor számomra nagyon fontos célközönséggel is elindult egy párbeszéd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.