Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2014. Augusztus 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem indokolt a kenyéráremelés?

Nem indokolt a kenyéráremelés?

Vihart kavart a tervezett kenyéráremelés. A Napi Gazdaság azt írja, hogy a kenyér árában csupán 17 százalék a búza aránya, ezért nem érti a minisztérium, miért erre hivatkozva emelnének árat a pékek, ráadásul az uniós agrártermékek elleni orosz embargó árcsökkenést is hozhat.

Megdöbbenéssel értesült Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arról, hogy a pékek ősztől 25-30 százalékkal akarják emelni a kenyér és a péksütemények árát. Az államtitkár kiemelte: a hazai gabonaárakat elsősorban a nemzetközi piaci mozgások határozzák meg. A Magyarországon megtermett mennyiség és annak minősége csak átmenetileg és korlátozott mértékben tudja eltéríteni a hazai jegyzéseket a nemzetközi trendektől. A globális és az európai búzatermés az idén átlagon felüli, így információik alapján nem lehetnek ellátási problémák. Az államtitkár szerint az étkezési minőségű búza − a korábbi években megszokotthoz képest kedvezőtlenebb aránya ellenére is − elegendő lesz, s a malmi minőségű áru megfelel az ország éves őrlési szükségletének. (Ez 1,2 millió tonnát jelent.)

A kenyér árának alakulását az előállítás költségei, a kereskedelmi árképzés, valamint a fogyasztói kereslet határozza meg. A tavalyi adatok szerint a kenyérgyártás összköltségének 58 százalékát tették ki a közvetlen anyagköltségek, ezek nagy része az alapanyagokhoz kapcsolódik. Ezen belül a búza ára az összköltség 17 százalékát jelentette az előző esztendőben − hangsúlyozta Nagy István, hozzátéve: Oroszország uniós agrártermékek elleni embargója árcsökkenést hozhat, hiszen a piacra nagy mennyiségű búzafelesleg kerül. Emellett a pékek is nyertesei lesznek a tervezett ipari rezsidíjcsökkenésnek, így kiadásaik csökkenésével számolhatnak.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke azt mondta,a tervezett áremelésnek egy oka biztosan nem lehet, ez pedig a gabona ára. Az ár korábban jóval magasabb szinten volt, a kenyér mégsem került többe. Most az étkezési búza ára kilogrammonként 53 forint környékén van, ám volt 70−90 forint is. Vancsura József azt is elmondta, hogy a termény döntő részét már az esős idő előtt learatták, az a raktárakban van. A termett ötmillióból kétmillió tonna egész biztosan kiváló minőségű, s ennek fele kerül a magyar piacra, a többit exportáljuk.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt mondta: egy hónap alatt húsz százalékkal drágult a kenyérgabona, és − egyebek között a forint gyengülése miatt − többet kell fizetni az alapanyagokért. Emlékeztetett rá, hogy eddig az útdíjat és a minimálbér-emelést sem tudták realizálni átadási áraikban. Komoly problémának nevezte, hogy a megnövekedett költségeket évek óta nem tudják elfogadtatni a multinacionális láncokkal. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára pedig azt hangsúlyozta: a pékségek nagy része a hazai kiskereskedelmi üzletekbe is szállít, s nem csak a multiknak, így a kialakult helyzetért nem lehet az utóbbiakat vádolni.

Vámos György elismeri, hogy a pékségek egy részének nehéz a helyzete, de azt nem tartja járható útnak, hogy a nemzetközi gabonapiaci árak pontos, végleges ismerete nélkül bárki előre emelést harangozzon be. Nagy István államtitkár már csak azért sem érti a pékek bejelentését, mert a Pékszövetség tagjai a napokban nála jártak, s egy szó sem esett a kilátásba helyezett áremelésről. Septe József erre azt mondta: úgy tervezték, hogy a szakma − a gabona-, a malom- és a sütőipar − közösen oldja meg a problémát, de az események felgyorsultak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.