Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2018. Május 30. 16:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Nem lesznek gyárbezárások és elbocsátások az Opelnél Németországban

Nem lesznek gyárbezárások és elbocsátások az Opelnél Németországban

Nem zárnak be üzemeket és nem bocsátanak el alkalmazottakat az Opelnél Németországban - közölte szerdán az IG Metall német szakszervezet a társaság francia tulajdonosával, a PSA csoporttal kötött megállapodás alapján.

A tulajdonos, az üzemi tanács és a dolgozók érdekképviseletének megállapodása szerint a veszteséges cég mintegy 19 500 munkavállalója közül legfeljebb 3700 távozik, valamennyien önkéntes alapon, és a munkaadó vállalja, hogy 2023 nyaráig nem bocsát el másokat.

A menedzsmenttel több hétig folytatott egyeztetés végén azt is rögzítették, hogy valamennyi üzemben végrehajtanak a termelést és a foglalkoztatást biztosító beruházásokat.

Az Opel közleménye szerint a beruházások révén az eisenachi üzemben gyártják a Grandland X városi terepjárót 2019 közepétől, és 2020-tól a hibrid meghajtású változatot is. A rüsselsheimi kutatás-fejlesztési központnak is fontos szerepe lesz a PSA globális hálózatában, onnan irányítják majd az EP jelzésű motorcsalád új generációjának fejlesztését, és valamennyi európai forgalmazásra szánt új Opel modell fejlesztését.

A társaság a leépítésekkel kapcsolatban hozzátette, hogy a 3700 fős keretet már majdnem betöltötték, 3500 dolgozóval egyeztek meg az önkéntes távozásról.

A Szentgotthárdon motorgyárat működtető Opel legutóbb 1999-ben ért el nyereséget. A vállalatot tavaly vásárolta meg a PSA az amerikai General Motorstól. A francia csoporthoz tartozik a Citroen, a Peugeot és a DC, valamint az Opel és brit testvérmárkája, a Vauxhall.

A cégcsoport bevétele tavaly 65,21 milliárd euró (20 867,2 milliárd forint) volt, ami 20,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 54,03 milliárd euróhoz képest. Az adózott eredmény 1,929 milliárd euróra nőtt a 2016. évi 1,730 milliárd euróról.

A PSA tavaly 3,63 millió járművet adott el, ami 15,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az Opel és a Vauxhall márkájú gyártmányokból 1,09 millió darabot értékesítettek, ami csaknem 6 százalékos csökkenés. A társaság 2018-ra fordulatot vár, főleg az Insignia új változatától, a Grandlandtól és egy másik városi terepjárótól, a Crosslandtól reméli az eladások növekedését.

Címkék: gyár, ope

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).