Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 20. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem minden az anyai ösztön?

Nem minden az anyai ösztön?

Az apák ugyanolyan jól felismerik saját gyermekük sírását, mint az anyák - állapította meg egy új kutatás, amelyről a Fox News számol be. Az eredmények azt mutatják, hogy inkább a tapasztalat, mintsem az anyai ösztönök számítanak.

'A tanulmány elején azt gondolták, hogy az anyák jobban felismerik saját kisbabájuk sírását, mint az apák' - mondta Nicolas Mathevon, a tanulmány társszerzője.

Bár nem egészen világos, hogy az emberek számára is olyan fontos lenne gyermekük hangjának felismerése, mint az állatoknak, akiknek akár több száz csemete közül kell felismerniük saját kicsinyük hangját. Mégis, a szakemberek szerint az, hogyha egy szülő felismeri saját gyermeke sírását, azt jelenti, hogy más igények - mint az éhség vagy a fájdalom - azonosításában is jobbak a képességeik.

A kutatók Franciaországban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban arra kértek 27 apát és 29 anyát, hogy ismerjék fel saját gyermekük sírását négy csecsemő közül. A szülők átlagosan az esetek 90 százalékában pontosan azonosították gyermekük hangját.

Azok a férfiak, akik legalább napi négy órát töltöttek gyermekükkel, ugyanolyan jól felismerték annak sírását, mint az anyák. Azok viszont, akik ennél kevesebb időt töltöttek velük, ez az arány jóval rosszabb volt. Ez azt mutatja, hogy az érzékelés csupán a tapasztalaton múlik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.