Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. December 17. 12:51, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Német kormányalakítás - Kancellárrá választották Angela Merkelt

Német kormányalakítás - Kancellárrá választották Angela Merkelt

Nagy többséggel kancellárrá választotta Angela Merkelt a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza kedden.

A Bundestag 631 tagja közül 621 vett részt a kancellárválasztáson, és 462 szavazott arra, hogy ismét Merkel legyen a kormányfő. Százötven képviselő nemmel szavazott, 9 tartózkodott.
A nagykoalícióra készülő konzervatívoknak és szociáldemokratáknak együtt 504 képviselőjük van a Bundestagban. Az ellenzéki Baloldalnak és a Zöldeknek összesen 127 képviselőjük van. Ennek alapján a közös kormányzásra készülő konzervatívok és szociáldemokraták képviselői közül legkevesebb 23-an nemmel szavaztak.
A konzervatív CDU 59 éves elnöke 2005 óta vezeti a német kormányt, harmadszor választották meg kancellárnak. Ő a második világháború utáni Németország nyolcadik és egyben első női kancellárja.
A választás után Angela Merkel átveszi Joachim Gauck államfőtől a kinevezési okmányt, majd hivatali esküt tesz a Bundestagban. Kormányának tagjait is kedden nevezi ki a szövetségi elnök, és ezután ők is leteszik a hivatali esküt. A kormányalakítás így minden eddiginél hosszabb idő után, a szeptemberi parlamenti választásokat követő 86. napon ér véget.
A háború utáni 23. német kormány a harmadik nagykoalíciós kormány, és a 2005-2009-es ciklus után a második nagykoalíció, amelyet Angela Merkel vezet.
A kabinet kedden délután tartja meg alakuló ülését. A kancellár a kormány programját ugyan várhatóan csak január elején ismerteti a Bundestagban, de már szerdán felszólal, a következő napon kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismerteti a parlamentben. Szakértők szerint a ciklus egyik legfontosabb témája az uniós integráció lesz, és Merkel a szerdai beszédében várhatóan a következő négy évre tervezett német uniós politikát is felvázolja majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.