Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2018. Augusztus 07. 19:08, kedd | Külföld

Németországba látogat a török elnök szeptember végén

Németországba látogat a török elnök szeptember végén

Németországba látogat szeptember végén Recep Tayyip Erdogan török elnök Frank-Walter Steinmeier német államfő meghívására - jelentették be kedden Berlinben.

ecep Tayyip Erdogan szeptember 28-án kétnapos állami látogatást kezd Németországban. Katonai tiszteletadással fogadják Frank-Walter Steinmeier hivatalában, a berlini Bellevue-palotában, majd fogadást tartanak a tiszteletére - jelentette be az államfői hivatal egy szóvivője. Hozzátette, hogy a látogatás teljes programja még nem készült el.
Recep Tayyip Erdogan várhatóan Angela Merkel kancellárral is találkozik majd. Az még nem ismert, hogy a politikus - aki miniszterelnökként több mint tízszer, államfőként pedig kétszer tett már hivatalos látogatást Németországban - mond-e majd beszédet németországi törökök előtt.
Az állami látogatás a diplomáciában a legmagasabb szintű hivatalos vizit.
Frank-Walter Steinmeier már a júniusi törökországi elnökválasztás előtt jelezte, hogy a két ország közötti szoros kapcsolatokra tekintettel meghívja a következő török államfőt, akárki nyeri is majd meg a választást.
Recep Tayyip Erdogan látogatása jóval az időpont bejelentése előtt közéleti vitához vezetett Németországban, a többi között azért, mert a politikus korábban Németországban tömeggyűléseken felszólította a németországi törököket, hogy ne illeszkedjenek be a németek közé.
Heiko Maas német külügyminiszter egy minapi nyilatkozatában kiemelte, hogy Recep Tayyip Erdogan látogatásán a kapcsolatokat terhelő valamennyi téma napirendre kerül majd, így például a Törökországban fogva tartott német állampolgárok és a Szíria kurdok lakta északi területein folytatott török katonai műveletek ügye.
Németországban él a legtöbb határon túli török, a közösség nagyjából hárommilliós. Hozzávetőleg egymillió kurd is él Németországban, a közösség képviselői jelezték, hogy nagyszabású demonstrációval tiltakoznak majd Berlinben Recep Tayyip Erdogan politikája ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Külföld

Robert Fico: ha Kijev tovább blokkolja az orosz kőolajexportot, Szlovákia leállítja a gázolajkivitelt Ukrajnába

Amennyiben a következő napokban nem újul meg az orosz kőolaj Ukrajnán át történő szállítása, a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító leállítja az Ukrajnába történő gázolajkivitelt

2024. Július 29. 08:00, hétfő | Külföld

Kamala Harris egy hét alatt 200 millió dolláros kampánytámogatáshoz jutott

Kamala Harris választási kampánya egy hét alatt 200 millió dollárnyi támogatáshoz jutott - közölte az alelnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampányigazgató-helyettese vasárnap.

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.