Városlista
2024. május 30, csütörtök - Zsanett, Janka

Hírek

2012. Május 05. 14:01, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Nincs megegyezés a telefonadóról

Nincs megegyezés a telefonadóról

Eredmény nélkül zárultak a pénteki egyeztetések a percalapú telefonadóról a távközlési szolgáltatók és a nemzetgazdasági minisztérium képviselői között.

A Magyar Hírlap úgy tudja, nem sikerült dűlőre jutni a főbb kérdésekben. A cégek szerint ugyanis az eredeti elképzelések alapján nem lehet júliustól életbe léptetni az adót, mert ennyi idő alatt nem tudják a rendszereket átalakítani és a szükséges fejlesztéseket elvégezni.

A lap információi szerint nem volt áttörés a telefonszolgáltatók és a Nemzetgazdasági Minisztérium közötti tegnapi egyeztetésen a telefonadóról. A tervezet végső formájáról hamarosan dönteni kell, mivel a kormány még az idén több tízmilliárd forint bevételt vár ettől. Ismert, a napokban bemutatott új Széll Kálmán-terv szerint percenként két forinttal adóztatnák meg a hívásokat és ugyanennyivel az SMS-eket. Az új teher az eredeti elképzelések szerint július elsején lépne hatályba, ám úgy tűnik, hogy a bevezetés csúszni fog. A lap korábban azt írta, hogy a távközlési cégek szerint a júliusi határidőt szinte biztosan nem tudják tartani, mert ennyi idő alatt nem lehet a rendszereket átállítani, és nem lehet elvégezni a szükséges fejlesztéseket.

Az új adó körül még sok a kérdés, nem tudni még például, hogy mi lesz azokkal a flottás csomagokkal, amelyek ingyenes beszélgetést biztosítanak a tagok között. Ha ezeknél a csomagoknál nulla- helyett kétforintos lesz a percdíj, akkor ez jelentős emelkedést hozhat a költségekben. A távközlési adóval egyébként az idén harmincmilliárd, míg jövőre mintegy 52 milliárd forinttal akarja növelni a kormány a költségvetés bevételeit. Ennek alapján éves szinten körülbelül 3,5–4 ezer forint, azaz körülbelül havonta háromszáz forint jut egy felhasználóra. Magyarországon csaknem 11,5 millió mobil-előfizetést és 2,9 millió vezetékes vonalat tartanak számon.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 30. 12:32, csütörtök | Belföld

Öt párt szerezhet mandátumot az EP-választáson öt kutatóintézet szerint

Várhatóan a kormánypártok szerzik a legtöbb mandátumot a június 9-i európai parlamenti választáson, mellettük négy másik pártnak van reális esélye a bejutásra

2024. Május 29. 13:31, szerda | Belföld

Online is kérhető az új adóazonosító jel igazolás

2024. május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről.