Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2011. December 15. 13:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nőtt a magyar ipari termelés, a járműgyártás volt motor

Nőtt a magyar ipari termelés, a járműgyártás volt motor

Októberében 3 százalékkal nőtt ipari termelés Magyarországon éves szinten nézve.

A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint a gépek, gépi berendezések gyártásának jó teljesítménye járult hozzá. Az előző hónapokhoz hasonlóan tovább folytatódott a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése.

A termelés az év első tíz hónapjában 5,8 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. Az előző év októberéhez viszonyított munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index az előző hónaphoz képest októberben 0,9 százalékkal csökkent. Egy évvel ezelőtt a termelésben 8,7, az exportban 15,2 százalékos volumennövekedést mértünk. A hazai eladások 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem nőttek.

Az ipari export az első tíz hónapban 8,1, októberben mindössze 1 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Októberben a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 5,9 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 8 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése január–októberben 5,3, októberben 6,3 százalékkal visszaesett 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai októberben 1,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 októberében a feldolgozóipar termelése 4 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 10,4 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása 10,9 százalékkal csökkent, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására.

2011 októberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben regisztráltak termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő járműgyártás termelése számottevően, 8,5 százalékkal nőtt. Az alág mind a hazai, mind a külpiaci eladásait bővíteni tudta. A másik hasonló súlyú alág, a feldolgozóipar több mint egyötödét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,7 százalékkal csökkent, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet visszaesése miatt. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés közel egykilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában a növekedési ütem csökkenése figyelhető meg, az alág termelése 1,1 százalékkal emelkedett.

2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első tíz hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon, a legkisebb a Közép-Dunántúlon figyelhető meg.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.