Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Május 10. 07:19, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Márciusban is kedvezően alakult a vendégforgalom.

A külföldi vendégeknek köszönhetően a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom közel 90 százalékát kitevő szállodákban folytatódott, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó, az ötcsillagosok forgalma viszont csökkent. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 2,8 százalékkal nőtt.

A külföldi vendégek 650 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,9, az éjszakáké pedig 6,1 százalékkal nőtt 2011. március hónaphoz viszonyítva. A forint/euró árfolyam 292 forint volt márciusban, 21 forinttal gyengébb, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 52-a, a szállásdíjbevétel 63 százaléka származott a külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma – az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kivételével – nőtt. Az orosz piac bővülése különösen az orosz vendégek által eltöltött vendégéjszakák számában jelentkezik, ahol a negyedik helyet foglalják el a külföldiek között. A külföldi vendégforgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül – a két- és ötcsillagos egységek kivételével – minden kategóriában növekedés volt. Az ötcsillagos szállodák esetében a külföldi vendégek száma márciusban 15, a vendégéjszakák száma pedig 12 százalékkal esett vissza, melyet – elsősorban Budapesten – a MALÉV februári leállása is befolyásolt. A fapados légitársaságok térnyerése kedvezően hatott a háromcsillagos egységek külföldivendég-forgalmára, amely 3,6, illetve 4,1 százalékos emelkedést eredményezett a vendégek, illetve a vendégéjszakák esetében. A külföldi vendégek száma – Tisza-tó, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl kivételével (ahol visszaesés volt) – mindegyik turisztikai régióban nőtt.

Az év harmadik hónapjában a belföldi vendégek 606 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Számuk 2,0, az éjszakáké pedig 1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A belföldi vendégforgalom 80 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma stagnált.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 41 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 55, a négycsillagosok 47 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében közel azonos volt az egy évvel korábbival. Márciusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 0,9 százalékkal (13 486 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel szintén 0,9 százalékkal (5576 forint) nőtt 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára márciusban 8045 és 30 829, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3163 és 17 798 forint között alakult, ami 28–106, illetve 11–61 eurónak felel meg.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron változatlan volt a vizsgált időszakban, összesen 17,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 9,3 milliárd forint volt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során