Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Május 19. 05:02, szombat | Belföld
Forrás: mti

Nyitnak a megújult balatoni fizetős strandok

Nyitnak a megújult balatoni fizetős strandok

Siófokon pénteken, Balatonfüreden szombaton, a többi Balaton-parti településen pünkösdkor vagy június elején kinyitnak a fizetős strandok,

amelyeken tavaly óta összesen több mint 2 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre. A belépőárak néhol emelkednek.

A Balaton hőmérséklete pénteken 19-20 Celsius fok volt a met.hu közlése szerint. A bátrabbak már hetek óta fürdőznek, azonban a fizetős strandokon ezt hamarosan mindenütt már csak belépőjegyek vásárlásával tehetik meg.

Pintér Tamás, a siófoki strandokat üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy a város három fizetős strandján és három szabadstrandján jelentős fejlesztések valósultak meg, hat játszóteret is érintve.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán nyert 86 millió forint támogatásból a fizetős strandokat fejlesztették, a többi önerős, illetve civil támogatás révén újult meg. A legnépszerűbb Nagystrandon például 800 nézetméteres gyerekhomokozó létesült több játékelemmel, és új gyermekmedence is készült.
Pintér Tamás elmondása szerint a strandok komoly turisztikai vonzerőt jelentenek, ezért a fejlesztésük stratégiai fontosságú. Ezt a tavalyi nyár is igazolta, amikor a város strandbelépőkből származó bevétele 28 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest - ismertette.

Siófok fizetős strandjai hivatalosan pénteken nyitottak meg, az árak tavaly óta nem változtak - tette hozzá.

Balatonfüreden sem változtak a strandbelépő-árak, de ez csak a főszezon kezdetéig, június közepéig érvényes, akkor ugyanis átlagosan 8 százalékkal emelkednek. Erről Somogyi László, a város strandjait üzemeltető Probio Zrt. vezérigazgatója számolt be az MTI-nek.



A város két fizetős strandja összességében 98 millió forint támogatást nyert el az MTÜ keretéből, de ennél többet, 120 millió forintot költött strandfejlesztésekre. A Kisfaludy strandon például fitneszpark és csúszdák épültek. Az Esterházy strandon is létesült fitneszpark, kicserélték a játszóterek gumiburkolatát, több lett az árnyékoló, modernizálták a beléptető-rendszert, és nőtt a térfigyelő kamerák száma - számolt be a vezérigazgató.

Tavaly a füredi strandok látogatóinak száma 18 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest - olvasható a város honlapján.

Keszthely 110 millió forintot fordított a strandjai fejlesztésére. Vinczéné Polgár Andrea, a városüzemeltető cég strandvezető-helyettese arról számolt be az MTI-nek, hogy június elején tervezik a nyitást, a belépők árai nem emelkednek. A pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően a Libás strandon teljesen megújult, akadálymentesített lett a vizesblokk, ahol pelenkázó is helyet kapott. A Helikon strandon fedett biciklitárolók épültek, és mindkét strandon új lépcsők, megújult beléptető-rendszer és megújult öltözők várják a vendégeket.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, a Balatonnál tavaly óta 55 strandon történt fejlesztés közel 2 milliárd forint értékben az MTÜ által meghirdetett program segítségével. A beruházások néhány helyen csúsztak ugyan az engedélyeztetés elhúzódása vagy a megfelelő kivitelező hiánya miatt, de a nyitásra mindenhol elkészülnek. Jellemzően játszóterek, fitneszparkok, parkok, vizesblokkok felújítása, illetve létesítése valósult meg, továbbá stégek, lépcsők, járdák épültek. A balatoni strandok többsége látványosan megújult - jelentette ki a szövetség elnöke.

Kitért arra, hogy június közepén indul a strandok minősítése. A Kék Hullám Zászló bírálati rendszere sokat finomodott az elmúlt 14 évben, a zászlók elnyerésén túl öt fokozattal, azaz csillaggal is jelzik minden évben a nevező strandok szolgáltatásainak és környezetének minőségét. Az idei megmérettetés eredményhirdetése július elején lesz.

Címkék: balaton, strand

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.