Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Offshore ügyek: több száz eljárás zajlik uniós pályázatok miatt

Offshore ügyek: több száz eljárás zajlik uniós pályázatok miatt

Akár adók módjára is behajthatja az uniós támogatást az állam azokon a magáncégeken, amelyek nem tudják bizonyítani, hogy tulajdonosi szerkezetük és a támogatás felhasználására irányuló tevékenységük is átlátható. Már jelenleg is több száz szabálytalansági eljárás zajlik - írja a Világgazdaság.

A kamatokkal együtt 15-20 milliárd forintra rúghat az a visszakövetelt európai uniós támogatási összeg, amelyet az átláthatósági vizsgálaton megbukott cégeknek kell befizetniük. További 2000 cég ellen folyik még vizsgálat, amelyeknél „többszörös külföldi tulajdonosi láncokat kell visszafejteni” – nyilatkozta a közelmúltban Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

A tavaly augusztus óta a fejlesztéspolitikát is koordináló Miniszterelnökség az átláthatósági vizsgálatot az Alaptörvényre hivatkozva indította, amely szerint a központi költségvetésből csak olyan szervezet kaphat támogatást, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható. Az akkor még létező Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly ősszel küldött ki a 2007 és 2013 között uniós támogatást elnyert mintegy 46 ezer magáncégnek egy úgynevezett „átláthatósági nyilatkozatot”, amelyben azok tulajdonosi struktúrájára kérdezett rá.Elsőként annak a 64 szervezetnek a nevét hozták nyilvánosságra, amelyek nem küldték vissza a nyilatkozatot, mondván, ezzel megnehezítették, „hogy a pályázati forrás közvetítője ellenőrizni tudja a szervezetek átláthatóságát”. Ezeket a cégeket már tavaly értesítették a szerződésbontásról, amelynek eredményeként állítólag lehetővé válik a korábban kifizetett támogatások visszakövetelése, mégpedig kamatostul.

Ez után került fel a honlapra az igazi feketelista, amelyen jelenleg 276 uniós pályázati támogatás, illetve az azokat elnyert cégek szerepelnek (ezek száma valójában kevesebb, miután több olyan cég is van, amely több pályázaton nyert.)

A végső döntést, hogy a vizsgált szervezet átlátható vagy sem, illetve az utóbbi esetben milyen szankciót alkalmaznak vele szemben, a támogatóként eljáró irányító hatóságok hozzák/hozták meg egy szabálytalansági eljárás keretében – közölték a Miniszterelnökségen. „Több száz ügyről lévén szó ezek a szabálytalansági eljárások jelenleg is zajlanak”.

Megerősítették: azzal a vállalkozással, amely ezek során nem képes igazolni az átláthatóságát, felbonthatják a támogatási szerződést, és visszavonhatják tőle a támogatást. Ez történhet úgy, hogy annak visszafizetésére kötelezik, vagy – ha voltak ilyenek - érvényesítik a támogatási szerződésben kikötött biztosítékokat, de ha ez sem vezet eredményre, akkor akár adók módjára is behajtathatják az adóhatósággal a követelt összeget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.