Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2015. Június 17. 07:27, szerda | Belföld
Forrás: MTI

OGY - A politikai menedékjog szűkítését kezdi tárgyalni a parlament

OGY - A politikai menedékjog szűkítését kezdi tárgyalni a parlament

Az Országgyűlés ma fejezi be első nyári rendkívüli ülését, összesen nyolc kormányoldali előterjesztés tárgyalásával.

Általános vitát tartanak például a politikai menedékjog magyarországi igényelhetőségének csökkentéséről, továbbá a 3-as metró rekonstrukciójának felgyorsításáról és a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatásának felfüggeszthetőségéről.
A Ház ülése reggel 8 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd elsőként a menedékjogról szóló törvénymódosítás általános vitája kezdődhet, amelyet három fideszes képviselő, Rogán Antal, Kósa Lajos és Németh Szilárd jegyez. A kormánypárti politikusok előterjesztésükkel felhatalmazást adnának a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját. Indoklásuk szerint ennek célja, hogy akik ilyen, biztonságos tranzitországból érkeznek Magyarországra, azok ne igényelhessenek politikai menedékjogot.

Szintén fideszes képviselők kezdeményezésére tárgyalhatják azt a javaslatot, amely felgyorsítaná a 3-as metró rekonstrukciójával és a csillaghegyi öblözet árvízvédelmével összefüggő fővárosi feladatok. Az indítvány a vasúthatósági engedélyezési eljárások kivételével az általánoshoz képest rövidebb ügyintézési és szakhatósági eljárási határidőt állapítanának meg, és rövidülne a tervezés jóváhagyása során a közmű- és energiaszolgáltató szervek nyilatkozattételi ideje is.

Általános vitát tarthatnak a bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről szóló fideszes előterjesztésről is, amely az Országgyűlés nevében a kormánnyal vizsgáltatná meg, hogy felfüggeszthető-e a DK állami támogatása.

Az ülésnap további részében az önkormányzati, a közfoglalkoztatási és a sporttörvény módosítása is terítékre kerül.

A kabinet várhatóan több rendkívüli ülést is kezdeményez a következő hetekben, hiszen korábban nyárra ígérte a jövő évi büdzsé elfogadását.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 23. 17:10, vasárnap | Belföld

Ismét megdobálták a rendőröket az illegális migránsok – VIDEÓ

A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tesz az illetékes ügyészségen.

2022. Január 23. 14:03, vasárnap | Belföld

Átadták az idei könyvtári és közművelődési díjakat

Átadták a Minősített Közművelődési Intézmény Címeket, a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Könyvtár címeket szombaton a magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Zene Házában tartott díjátadó gálán.

2022. Január 23. 10:56, vasárnap | Belföld

Halálos baleset a 31-es főúton

Halálos baleset történt szombaton késő este a 31-es számú főút 116-os kilométerében Tenk és Heves között - közölte a rendőrség a honlapján.

2022. Január 23. 09:51, vasárnap | Belföld

Tűz ütött ki a Szent Imre kórházban, egy ember meghalt

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották.