Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 11. 13:56, kedd | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Az 'oligarcha-vizsgálóbizottság' sem jöhet létre

OGY - Az 'oligarcha-vizsgálóbizottság' sem jöhet létre

A Jobbik által felállítani kezdeményezett 'oligarcha-vizsgálóbizottság' sem jöhet létre az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának keddi döntése értelmében.

A Jobbik által felállítani kezdeményezett "oligarcha-vizsgálóbizottság" sem jöhet létre az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának keddi döntése értelmében, a testület ugyanis nem vette tárgysorozatba az erre vonatkozó javaslatot.

Az ellenzéki párt még májusban kezdeményezte a "Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító" országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását; ezt a többi ellenzéki párt képviselője is támogatta aláírásával. Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége - az MSZP-s képviselők által kezdeményezett, földpályázatokat vizsgáló bizottság elutasításához hasonlóan - ezúttal is az országgyűlési törvény által támasztott feltétekre hivatkozva nem szavazta meg a tárgysorozatba vételt. A jobbikos, MSZP-s és LMP-s képviselők támogatták a testület létrehozását. Míg a korábban hatályos szabályozás szerint a vizsgálóbizottság létrehozásának egyetlen feltétele a képviselők egyötödének támogatása volt, addig az új országgyűlési törvény már azt is kiköti, hogy ilyen testület csak az Országgyűlés ellenőrzési feladatkörében felmerülő, közérdekű, interpellációval, kérdéssel és azonnali kérdéssel nem tisztázható ügy megvizsgálására hozható létre; nem jöhet létre vizsgálóbizottság egyedi jogi felelősség megállapítására, továbbá olyan ügyben, amely az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék vagy az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, illetve nem terjedhet ki a vizsgálat döntés előkészítésének szakaszában lévő ügyre és folyamatban lévő büntető, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárási ügyekre. A vitában a javaslat egyik előterjesztője, a jobbikos Gyöngyösi Márton azzal érvelt: az utóbbi két évben nem volt olyan hét, amikor a sajtó ne adott volna hírt a "Fidesz-közeli korrupciós botrányokról". Felmerül az a gyanú, hogy közbeszerzések révén juttattak Fidesz-közeli cégeket megrendelésekhez - jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy a közbeszerzési értesítő szerint 2010 májusa és 2011 decembere között a "Simicska Lajos irányítása alatt álló Közgép" a közbeszerzési piac egyötödét uralta. Az ülésen elnöklő fideszes Papcsák Ferenc, a bizottság alelnöke erre reagálva arra figyelmeztette a jobbikos képviselőt, hogy kijelentései alkalmasak a rágalmazás büntetőtörvénykönyvi tényállásának kimerítésére.
A fideszes Vas Imre a testület létrehozása ellen érvelve azt mondta: amellett, hogy a vizsgálóbizottság által felvetett ügyek kérdéssel és interpellációval is tisztázhatók, egyes kérdések nem is tartoznak az Országgyűlés hatáskörébe. A jobbikos Gyüre Csaba ugyanakkor úgy vélte: a vitából az látszik, hogy az előzőleg nyolc évig kormányzó párt mellett a most kormányzó pártnak is egyértelműen érdeke a korrupció fenntartása Magyarországon. A fideszes Mátrai Márta visszautasította ezt a vádat, Papcsák Ferenc pedig arra kérte Gyüre Csabát, hogy országgyűlési képviselőként kezdeményezzen büntetőeljárást, ha bűncselekmény jut a tudomására. Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége szintén elvetette annak a jobbikos törvénymódosításnak a tárgysorozatba vételét, amely az országgyűlési törvényből kivenné a vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó, az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén is vita tárgyát képező feltételeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: