Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2015. December 03. 09:24, csütörtök | Helyi

Öltöztessük díszbe a lelkünket…

Öltöztessük díszbe a lelkünket…

November 29-én, Advent első vasárnapján Környén is kigyúltak a Betlehemi jászol és az ünnepi díszvilágítás fényei.

A szeretet ünnepére készülő környeiek ezúttal is zsúfolásig megtöltötték a katolikus templomot, majd a Vackor Óvoda és Bölcsőde előtti teret, ahová a gyerekek örömére a Télapó is megérkezett.
Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte vasárnap délután a jelenlévőket a környei katolikus templomban, Ady Endre „Az Úr érkezése” című versével hívva valamennyiüket Jézus eljövetelének várakozására. Mára már mindnyájan elkészítettük az adventi koszorút, melynek meggyújtjuk első gyertyáját. A következő három vasárnap mindig eggyel többet fogunk meggyújtani, és így a világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja azt a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban minden várakozónak ad Karácsonykor. Az igazi adventi koszorút két alakzat, egy kör és egy kereszt alkotja. A kör a Boldogasszony ölelését szimbolizálja, ez a fény óhajtásának, kívánásának és megőrzésének a kifejezése. A kereszt pedig maga az Ige, a Teremtő kiáradó fénye. Ennek a keresztnek a közepe Isten helye. Tehát a kör és a kereszt az Öl, az Ige és Isten hármasa. – fogalmazott, s Bedy Sándor plébános üzenetét is tolmácsolta: tiszta szívvel, bűnbánattal az Úr eljövetelére várva imádkozzatok! Emlékezzetek: Jézus így szólt tanítványaihoz: Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki!
Ma este meggyúlnak az ünnepi fények, melyek a karácsonyt, a megváltó születésének ünnepét, az arra való felkészülést teszik szebbé. Ünnep ez a mai nap, és ünnep advent minden napja, mivel egyre több gyertya gyullad meg az adventi koszorún, egyre szebbé válnak napjaink, mert kellően felkészülünk, és kívül-belül díszbe öltöztetjük magunkat szentestére és az azt követő karácsonyra. És a mai ünnepnél is a lényeg az, hogy belül díszbe öltöztessük a lelkünket, hiszen az igazi szépség, az igazi csoda az ott bent lakozik – hangzott el Beke Lászlótól. A polgármester mindazok számára köszönetét fejezte ki, akik segítséget nyújtottak az ünnepre való felkészülésben, s végül azt kívánta, hogy az adventi várakozást ebben az évben is az ünnep szeretetben teljes beteljesülése kövesse az otthonokban, a családoknál, a barátok között és az élet egész területén.
Nagy Péter tiszteletes Máté evangéliumából idézve prédikációjában így fogalmazott: Egyáltalán nem mindegy, hogy életünk nyomán mi marad utánunk és a maradó dolgok által érezzük meg azt, hogy egy embernek az élete hozott-e magával, hagyott-e maga után olyan dolgokat, amelyek építőek, gazdagítóak a világnak. Maradhat egy ember munkája, élete után nagy összevisszaság, amit hosszú éveken keresztül kell majd jóvátenni és jobbítani. De lehet nyomában áldás, amely még évek multán is termi gazdag gyümölcsét… Az advent annak az ideje lehet számunkra, hogy nem hiába várva, az a Jézus, aki mindezeket megcselekedheti velünk, újra elmegy mellettünk, találkozik velünk és szívünkben marad Szentlelke által, hogy jelenlétének áldása egyrészt a mi életünket, másrészt azok életét, akik velünk találkoznak mássá, újjá, megváltottá és reménykedővé tegye.
A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, valamint a Háromkirályok Alapítvány közös ünnepi rendezvényét a templomban az általános iskola énekkara, a Magyar Népdalkör, a Német Nemzetiségi Dalkör és a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusának műsora, Szakálné Gaál Monika énekei és Popovics Milán orgonakísérete tette meghittebbé, amikor pedig a Betlehemi jászol, a község karácsonyi díszvilágítása mellett az Adventi koszorú első izzójának fénye is kigyúlt, az eddigieknél is még több környeit vonzott az óvoda előtti tér. Ott a környeiek karácsonyi vásári portékái mellett a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta. A gyerekek örömére a Télapó is megérkezett. A kisfiúk, kislányok izgatottan, volt, aki mosolyogva, s volt, aki megszeppenve lépett a fehérszakállú elé, aki apró ajándékokkal hálálta meg a verseket, dalokat, rajzokat, s a szaloncukorból természetesen valamennyi apróságnak jutott.
Két évvel ezelőtt 34 LED-es hópihedísszel és közel 700 méternyi fényfüzérrel bővült Környe díszvilágítása, tavaly pedig az új főtér ünnepi fénybe öltözetésével. Idén ismét új karácsonyi dekorációt csodálhatnak meg a környeiek és a faluba érkezők: az önkormányzat 4,5 millió forint értékben vásárolt fénydíszeket, lecserélve, illetve áthelyezve az eddigi kék motívumokat, valamint folytatva a díszvilágítást a plébánia és a régi iskola előtt, és a Tópart utcában a sétányig.

Címkék: advent környén

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.