Városlista
2024. augusztus 10, szombat - Lörinc

Hírek

2013. Április 10. 14:27, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: a BKK szerint télen is biztonságos a négy évszakos gumiabroncs a buszokon

Ombudsman: a BKK szerint télen is biztonságos a négy évszakos gumiabroncs a buszokon

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint a cég buszain és trolibuszain lévő négy évszakos gumiabroncs télen is biztonságos. Vitézy Dávid erről Szabó Máté ombudsmannak küldött válaszában írt.

Az alapjogi biztos hivatala szerdán az MTI-vel azt közölte: Szabó Máté a tömegközeledés januári akadozásának okait vizsgálva kérdezte a BKK-t arról, hogy a buszok és a trolibuszok négy évszakos gumiabroncsai alkalmasak-e a téli útviszonyoknak megfelelő biztonságos közlekedésre.
Vitézy Dávid vezérigazgató az ombudsmant a rendkívüli hóhelyzet után arról tájékoztatta: az autóbuszokon és trolibuszokon ma használt, négy évszakos abroncsok műszaki és biztonsági szempontból is megfelelőek mind a nyári, mind a téli használatra.
Ezek állapotát folyamatosan vizsgálják, "ennek is köszönhetően az elmúlt években nem történt olyan baleset, amely az autóbuszok és trolibuszok gumiabroncsainak nem megfelelő mintázatára vagy anyagminőségére lett volna visszavezethető" - áll a válaszlevélben.
Vitézi Dávid azt írta az ombudsmannak, hogy a külön nyári és téli gumiabroncsok használatára, rendszeres átszerelésére, tárolására a BKV-nek nincs is anyagi lehetősége, erre a bevételek nem biztosítanak fedezetet.
Közölte továbbá, hogy a januári forgalmi zavarokról készült jelentéseket a központ elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy a rendkívüli síkosság közepette a forgalom a leginkább nem a tömegközlekedési, hanem más járművek elakadása, balesete, a torlódások miatt akadozott.
Mindemellett a BKK felkéri a vele szolgáltatási szerződésben álló három autóbusz-üzemeltető társaság vezetőjét, hogy a gumiabroncsok állapotát kiemelten ellenőrizzék - tájékoztatta Szabó Máté alapjogi biztost a közlemény szerint a vezérigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 10. 09:34, szombat | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól

Másodfokú hőségriasztás lép életbe az ország egész területén vasárnaptól péntek éjfélig

2024. Augusztus 10. 09:27, szombat | Belföld

Mol: az utóbbi években jelentősen nőtt a Magyarországon előállított bioüzemanyagok mennyisége

Már évi több mint 200 ezer tonna bioüzemanyag előállítására képes a Mol résztulajdonában álló Rossi Biofuel Zrt. - közölte a Mol az MTI-vel.

2024. Augusztus 09. 16:45, péntek | Belföld

Így készült az idei Szent István-napi kenyér

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók.

2024. Augusztus 09. 08:08, péntek | Belföld

KSH: júliusban 4,1 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

2024. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).