Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 15. 11:54, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsmanhoz fordult a Lánglovagok Egyesület a tűzoltók egyesülési jogának korlátozása miatt

Ombudsmanhoz fordult a Lánglovagok Egyesület a tűzoltók egyesülési jogának korlátozása miatt

A Lánglovagok Egyesület szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője törvényellenesen korlátozta a hivatásos tűzoltók egyesülési jogát, ezért a szervezet Szabó Mátéhoz, az alapvető jogok biztosához fordult.

Kis-Guczi Péter, az egyesület elnöke az MTI-nek küldött hétfői közleményében azt írta: Bakondi György, az OKF főigazgatója februárban egy belső utasítással tiltotta meg, hogy a hivatásos tűzoltók a megyei tűzoltószövetségekben és a Magyar Tűzoltó Szövetségben választott tisztséget töltsenek be, illetve az önkéntes tűzoltóegyesületekben vezető tisztséget vállaljanak. A döntést szakmai irányítási és felügyeleti összeférhetetlenséggel indokolta - tette hozzá.
A Lánglovagok Egyesület álláspontja szerint az alaptörvényben, az egyesülési jogról szóló törvényben biztosított szabad egyesülési jogot a szolgálati törvényben meghatározottakon túlmenően főigazgatói utasítással nem lehet korlátozni. A szolgálati törvény szerint az állományilletékes parancsnok a tagsági viszony fenntartását vagy létesítését írásban megtilthatja, ha az a hivatással vagy a szolgálati beosztással nem egyeztethető össze, illetve a szolgálat érdekeit sérti vagy veszélyezteti - mutatott rá az egyesület elnöke.
A Lánglovagok Egyesület vezetőjének közlése szerint a főigazgatói utasítás alapján a tűzoltószövetségek és tűzoltóegyesületek a retorzióktól félve tisztújítást hajtottak végre. Az erkölcsi és morális egyensúly kibillenése mellett szakmailag is komoly visszaesést jelentett a főigazgatói utasítás a társadalmi szervezetek életében - vélekedik az egyesület elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során