Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Március 26. 11:35, szerda | Belföld
Forrás: Miklós Melinda

Örökbefogadás a kétszeres csoda – változtak a rendelkezések

Örökbefogadás a kétszeres csoda – változtak a rendelkezések

Egy gyermek érkezését a legtöbb szülő egy csodaként éli meg. Az örökbefogadással családdá alakuló szülők-gyermekek pedig kétszeresen is megélhetik ezt a csodát. Az új Ptk-val változtak az örökbefogadás rendelkezései.

Az örökbefogadással nemcsak a szülők álma teljesül a gyermekáldás csodájával, de a magára maradt gyermek számára is megadatik a csoda, hogy ismét saját családja lehessen. A 2014. március 15-étől életbe lépett az új, magyar Polgári Törvénykönyv, amelynek örökbefogadáshoz kapcsolódó módosításai igen életszagúan, és úgy tűnik a gyakorlati munka tapasztalatait, felvetéseit is beépítve segíti ezt a csodát.
A legnagyobb előrelépés talán az adoptálás szakmai támogatásával és a zárt örökbefogadás ésszerű nyitásával állt be.

Az új PTK rendelkezések talán legfontosabb eleme, hogy a gyermek és törvényes képviselője – tehát az örökbefogadást követően az örökbefogadó szülei – mindenképpen megismerhetik a gyermek egészsége szempontjából jelentős, a vér szerinti szülőre vonatkozó egészségügyi adatokat. Ez a lehetőség függetlenül attól áll a családok rendelkezésére, hogy az örökbefogadás nyílt vagy zárt volt, vagyis, hogy az örökbeadó szülők hozzájárultak-e ahhoz, hogy gyermekük megismerje kilétüket (nyílt örökbefogadás esetében), vagy annak eltitkolását kérték (titkos adoptálás esetén).

Szintén egy fontos rendelkezés, hogy immáron – akár csak a nyílt örökbefogadás esetén – a titkos örökbeadáskor is lehetősége van a vérszerinti szülőnek döntését újramérlegelni, és megváltoztatni, feltéve, ha ezt a gyermek 6 hetes koráig teszi meg. Ezt követően, ha a vérszerinti szülő továbbra is gyermeke örökbefogadása mellett dönt, a gyermek új családjában nevelkedik. A származási családdal való kapcsolattartási lehetősége pedig az örökbefogadás formájától függ. Titkos adoptálás esetén ez értelemszerűen gyakorlatilag lehetetlen, nyílt esetén viszont – mivel a gyermek megismerheti vérszerinti szülei adatait – akár a vér szerinti rokonságára is kiterjedhet.

Örökbefogadás a kétszeres csoda – törvényi változások

Az örökbefogadás nyilvánvalóan mindkét esetében jóval több mint jogi procedúra, és számtalan hosszú távú hatásával kell megbirkózzon az általa létrejött családnak. Ezek kezelésében is előrelépett az új szabályozás, mert formájától függetlenül, az örökbefogadó család szakemberek általi támogatást kap az örökbefogadástól számított maximum öt évig. Ezzel a rendelkezéssel mind az örökbefogadó szülők szakértői támogatása biztosított, mind pedig a gyermek sorsának szakszerű nyomon követése.

A kettős csodát megélt család pedig az esetleg szükséges megfelelő segítségek és információk birtokában, megnyugtató, biztos háttérrel építheti fel közös életét, megtámogatva a szerencsére egyre gyakorlatiasabb törvényi szabályozással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.