Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. December 07. 18:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Országos tisztifőorvos: minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk

Országos tisztifőorvos: minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk

Minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk, nagy a valószínősége, hogy egyszerre többféle oltóanyag is lesz Magyarországon a jövő év első negyedévében

- mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Remélhetőleg nem kell túl sokat várni a koronavírus elleni vakcinára, és az a közeljövőben a magyar embereknek is elérhetővé válik - fogalmazott Müller Cecília.

Szavai szerint az oltóanyag "óriási új eszköz lesz a járvány kezelésében", a magyar kormány minden lehetőséget megragad, hogy tájékozódjon a világon fejlesztett vakcinákról, és megteremtse a hozzájutás lehetőségét az úgynevezett befutó, azaz a harmadik klinikai fázis próbája alatt álló készítményekhez, amelyekből ma nagyon sok van a piacon.

A tisztifőorvos megjegyezte: a magyar hatóságok már tanulmányozzák az orosz vakcina dokumentációját és valószínűleg a héten az egyik kínai oltóanyag - amely "egy egészen más típusú vakcina" - dokumentációja is megérkezik.

Müller Cecília elmondta, a vakcinainfo.gov.hu internetes oldal hamarosan indul, ezen lehet jelentkezni, ha valaki beoltatná magát. Az oldalon egyéb információ is olvasható majd a védőoltásokról.

Megismételte: a 60 éven felülieket levélben kereste meg az oltással kapcsolatban, amely mellé egy regisztrációs lapot és egy válaszborítékot csatoltak, így az igénylést térítésmentesen lehet visszaküldeni.

A járványügyi adatokat ismertetve a szakember elmondta, az elmúlt héten elvégzett, célzott tesztelések számát is feltöltik az adatbázisba, így az összes elvégzett teszt már 2 149 291 lesz. A tesztelések a közigazgatásban dolgozókkal folytatódnak - mondta -, hozzátéve, az eljárásrend nem változik: akinek pozitív a tesztje, azt el kell különíteni, s jelentkeznie kell a háziorvosnál.

Müller Cecília elmondta, vasárnapra az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a negyedmilliót, számuk 254 148; új fertőzött 3870 volt, 116-an meghaltak. A legfiatalabb húszéves volt, a legidősebb 98, és mindannyian valamilyen krónikus betegségben szenvedtek - mondta.

Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: a kórházak terheltsége egyelőre nem csökken, 7932 embert ápolnak kórházban, 674-en szorulnak lélegeztetésre. Ez - mint mondta - jelentősen megterheli az ellátórendszert, a cél továbbra is az, hogy csökkentsük ezt a terhelést. Aki tehát tünetet észlel magán, maradjon otthon, hogy ne adhassa tovább a fertőzést.

Leszögezte: Magyarországon minden tárgyi és kezelési feltétel adott a koronavírusos betegek ellátásához, de "az egészségügyi személyzet fáradt, sok a munkája". Ezért minden erővel arra kell törekedni, hogy megvédjük és karbantartsuk egészségünket - fűzte hozzá.

Közölte: az operatív törzs hétfőn reggel is összeült, és a szakemberek javaslatainak figyelembevételével megtette javaslatát a karácsonyi ünnepekre vonatkozó járványügyi intézkedésekre. A döntésről Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztat a nap folyamán - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni