Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 24. 07:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Őrző-védő cégek vezetői ellen született jogerős ítélet Pécsen

Őrző-védő cégek vezetői ellen született jogerős ítélet Pécsen

Egytől három évig terjedő szabadságvesztést szabott ki a Pécsi Ítélőtábla öt vádlottal szemben hétfői jogerős határozatában, mert az általuk irányított őrző-védő cégek nem fizették munkavállalóik után az adókat,

illetve a járulékokat, és ezzel több mint 200 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség közleményében azt írták: az ügy most jogerősen elítélt öt vádlottja közül ketten 2012-ben elhatározták, hogy olyan szervezetet hoznak létre, amelyen belül nem minden dolgozó után fizetik meg az adókat és a járulékokat.

E tevékenységhez olyan alvállalkozókat kerestek, akik az utasításaiknak megfelelően, havi bérezés mellett vállalják az általuk képviselt gazdasági társaságok vezetését. E feladatok ellátását az ügy további három vádlottja vállalta.

Az öt vádlott vagyonvédelmi tevékenység ellátására munkaerő-kölcsönzéssel hozott létre szervezetet úgy, hogy a feladat ellátásánál a tevékenységbe piramisszerűen beépülő cégek közül az alsó szinten csatlakozóknál jelentkezzen az adó- és járulékfizetési kötelezettség, a közvetlenül a megrendelővel kapcsolatban álló cégeknél ugyanakkor jelentős közteher-, illetve adóhiány ne mutatkozzon.

A munkát ténylegesen végző vagyonőrök kölcsönzött munkavállalók voltak, akik a kölcsönbe adó cégekhez voltak bejelentve, ténylegesen azonban a kölcsönbe vevő cégeknél foglalkoztatták őket. A kölcsönbeadó cégek azonban nem tettek eleget adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek.

Ezzel a vádlottak 2013 és 2014 között több mint 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A Pécsi Törvényszék az öt vádlottat társtettesként, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, továbbá folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt mondta ki bűnösnek, és ezért őket 3 évtől 5 év 4 hónapig terjedő szabadságvesztésre ítélte.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a vádlottak büntetését 1 év 2 hónap és 3 év 4 hónap közötti időtartamra enyhítette, tekintettel arra, hogy a másodfokú eljárás során az okozott vagyoni hátrányból 125 millió forintot megtérítettek.

Az ügynek további nyolc vádlottja is volt, őket bűnsegédlet és hamis magánokirat felhasználása miatt korábban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.