Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2017. December 24. 08:51, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Ősi ünnep a karácsony

Ősi ünnep a karácsony

A karácsony ősi ünnep, ilyen formában a 4. század óta ünneplik az emberek - mondta Monostori László plébániai kormányzó az M1 aktuális csatorna december 24-ei reggeli műsorában.

Kifejtette: valójában nem tudni pontosan, hogy az év melyik időszakában született Jézus Krisztus. Mivel úgy tartják, Krisztusból ered a világosság, az év ezen időszakában pedig már egyre hosszabbodnak a nappalok, "világosabbak lesznek napjaink", az atya szerint szép gesztus, hogy a téli napforduló után ünnepeljük Jézus születését.

Kitért arra is, hogy az ünnepnek pogány gyökerei vannak. Rómában ilyenkor a sol invictust, vagyis a legyőzhetetlen napot, a Napistent ünnepelték. Erre reagált az egyház azzal, hogy a "mi világosságunk Jézus maga", és így lett "megkeresztelve az ünnep".

Jézus Krisztus születését december 25-én ünnepeljük. Szintén ősi, de zsidó gyökerű hagyomány, hogy az igazán nagy ünnepeket már előző este elkezdjük ünnepelni - ismertette.

Címkék: ünnep, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.