Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 08. 15:25, kedd | PR
Forrás: (x)

Összecsukható padláslépcsőt keresel? Ezeket gondold át!

Összecsukható padláslépcsőt keresel? Ezeket gondold át!

Praktikus ötlet összecsukható padláslépcsőt használni, ugyanakkor vannak alapvető kérdések, amiket nem árt előre tisztázni. Megmutatjuk, hogyan és mi alapján érdemes választani, mert nem csak az ár lehet szempont.

Sok házban, lakásban vannak kihasználatlan terek, amiket átalakítva plusz tárolóhoz lehet jutni. Ilyen lehet a padlástérben kialakított tárolórendszer, vagy a nagyobb belmagasságú lakásokban tárológaléria kialakítása. Ezeknél sok esetben közös, hogy szűkös hely áll csak rendelkezésre, ahol egy lépcső útban lenne. Ilyenkor tökéletes megoldás az összecsukható padláslépcső, ha tudjuk, melyiket válasszuk.

Összecsukható és mégis lépcső?

Igazából az összecsukható padláslépcsőt helyesebb lenne padláslétrának hívni, mert közelebb áll a létrához, ugyanakkor jóval stabilabb és fixen beépíthető, ezért mégis lépcsőnek számít. A dőlésszöge jóval meredekebb, mint egy átlagos lépcsőé, de a fokai úgy vannak kiképezve, hogy mégis kényelmes fel- és lejutást biztosítsanak.

Anyagát tekintve az összecsukható padláslépcső lehet fémből vagy fából, és ezen belül is többfajta van már forgalomban.

Az összecsukható padláslépcsők fajtái

Alapvetően kétféle összecsukható padláslépcső van, de az egyiknek további két változata van. Az egyik fajta az ollós padláslépcső. Itt a lépcsőfokok ollószerűen egymás alá csukhatóak és kihúzva a padláslépcső egy rendkívül stabil szerkezetet ad, aminek a fokai akár 250 kilóig is terhelhetőek. Ezzel a legnagyobb teherbírással rendelkező összecsukható padláslépcső, ezért válasszuk ezt, ha nagyobb terhelésnek is ki akarjuk majd tenni a feljutásnál.

A másik alapvető fajta a két- vagy háromrészes padláslépcső. A háromrészes padláslépcső darabjai egymásra hajlanak, így a padláslépcső összecsukott állapotban a lépcsőfedélen is elfér és nem igényel további helyet a tetőtérben. Ez rendkívül ideális megoldás lehet, ha kicsi a hely például a tárológalériánál, vagy csak közvetlenül a tető mellé tudjuk beépíteni a padláslépcsőt.

A kétrészes padláslépcső két darabja elcsúszik egymáson és összecsukott állapotban az egyik rész túlnyúlik a lépcsőfedélen, ezért ez a padláslépcső igényel némi helyet a tetőtérben. Érdemes pontosan kimérni, hogy mennyi helye lehet a lépcső lábának a tetőtérben, és ha nincs elegendő szabad tér, akkor a háromrészes vagy az ollós padláslépcsőt választani.

Ha nagy, 3 méter feletti belmagasságot kell áthidalnunk, válasszuk a kétrészes változatot. Ha a terhelhetőség a legfontosabb szempont, akkor az ollós padláslépcső lesz az ideális, ha pedig ár-érték arány alapján választunk maximum 280 centi belmagasságig, akkor a háromrészes összecsukható padláslépcső lesz a jó választás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.