Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 13. 13:43, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Ostromolják a bíróság épületét

Ostromolják a bíróság épületét

Julija Timosenko mintegy kétezer híve ostrom alá vette kedden délelőtt a kijevi fellebbviteli bíróság épületét.

Ahol megkezdődött a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt kormányfő ügyének fellebbviteli tárgyalása.

A tömeg nyomására betört az épületet övező fémkerítés kapuja. A Berkut (Szirti sas) nevű ukrán különleges rendőrségi osztag tagjai megpróbálják feltartóztatni a tiltakozókat. „Szabadságot Julijának!”, „Le a bandával!” – skandálták a tüntetők szemben a több száz rendőrrel, közöttük a rohamrendőrökkel.

Szerhej Vlaszenko, Timosenko ügyvédje közölte, hogy védence egészségi állapota miatt nem vehet részt a tárgyaláson, mert „nem képes önállóan járni”. Az előzetes meghallgatást még december 1-jén tartották Timosenko távollétében, aki megromlott egészségi állapota miatt maradt távol. Az ülést most is Olena Szitajló bírónő vezeti. Az ügyvédek kérték, hogy vegyék el az ügyet a bírónőtől, mert az előzetes tárgyalás szerintük nem volt objektív.

Hétfőn késő este Stefan Füle, az unió bővítési biztosa meglátogatta a fogdában Julija Timosenkót, ahol félórát tartózkodott – jelentette kedd reggel az ukrán televízió. A látogatásról nem tettek közzé részleteket. Füle hétfőn három órán át tárgyalt Viktor Janukovics elnökkel. Miután a megbeszélés eredményéről nem tájékoztattak, feltehető, hogy a két fél között nézetkülönbségek vannak. Kijevi útja előtt a biztos reményét fejezte ki, hogy a december 19-i kijevi EU–Ukrajna csúcstalálkozó „Ukrajna integrációs céljainak változatlanságáról és a gyors reformok szükségességéről tanúskodik majd”.

A vádlottat még az új év előtt áthelyezik a kijevi Lukjanovszki előzetes fogda új női szárnyába. Az új épületrészben kábeltelevízió, meleg víz, hűtőszekrény lesz a cellákban. Az európai normák szerinti börtönt svájci szakemberek segítségével építették fel. Ebben kap helyet minden női őrizetes, közöttük Timosenko is.

„Édesanyám haldoklik”

A keddi tárgyaláson jelen volt Jevhenyija Carr, Timosenko lánya, aki a korábban a Bild című német napilapnak adott interjúban drámai hangon kijelentette: „Édesanyám haldoklik, semmilyen segítséget sem kap”. A 31 éves fiatalasszony arra kéri az európai kormányokat, támogassák bebörtönzött anyját – írta a német napilap kedden olvasható internetes változatában. „A kijevi kormány fizikailag semmisíti meg az ellenzéket. Az anyám az útjukban áll” – jelentette ki Jevhenyiha Timosenko, aki semmit sem veszített eltökéltségéből: „Amíg élünk, a családunk a szabadságért és a demokráciáért fog harcolni Ukrajnában” – mondta a német napilapnak.

A volt ukrán kormányfő augusztus 5. óta van őrizetben egy kijevi fogdában. Október 11-én egy kijevi kerületi bíróság első fokon hétévi börtönbüntetésre, csaknem 200 millió dollárnyi kártérítés kifizetésére és vezető tisztségek betöltéséről három évre való eltiltásra ítélte hivatali hatalommal való visszaélés vádjával, az ügyészség szerint Ukrajna számára jelentős anyagi kárt okozó 2009-es orosz–ukrán gázárszerződések megkötése miatt. Más ügyekben is folyik ellene büntetőeljárás, így az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (EESZU) vezetőjeként az 1990-es években elkövetett állítólagos adócsalás és sikkasztás miatt.

Timosenko tagadja a vádakat, és azt hangoztatja, hogy legfőbb politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics elnök politikai bosszújának az áldozata, míg a hivatalos Kijev a korrupció elleni harccal indokolja az eljárásokat.
Timosenko hozzátartói és Nyina Karpacsova ombudsman szerint a volt kormányfő súlyos hátpanaszokkal küzd, ágyhoz kötött. A börtönhatóságok szerint élete nincsen veszélyben és kihallgatható. December 8-án a börtöncellában, az ágya mellett tartott a bíróság kihelyezett ülést, és az EESZU-ügyben ismételten elrendelték őrizetbe vételét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.