Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. November 26. 18:37, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Öt pontban bemutatjuk, hogyan épül fel egy lézernyomtató működése

Öt pontban bemutatjuk, hogyan épül fel egy lézernyomtató működése

A lézernyomtató a leggazdaságosabb megoldás, ha valaki sokat nyomtat, nemcsak gyors és csendes, de olcsó az üzemeltetése is.

Ezt sokan tudják, ám a lézernyomtató működése nem mindenki számára egyértelmű, ezért most öt pontban elmagyarázzuk a folyamatot.

1. A „bemelegítés”

A lézernyomtató valóban gyors, azaz minimális egységidő alatt képes egy oldal nyomtatására, ám ehhez be kell melegednie. Az első lépés tehát a sportból vett hasonlattal a „bemelegítés”. Amikor a számítógépről jel érkezik az eszközre, az azonnal elkezdi a működést, még akkor is, ha ez nem látható. A festékkazetta irányából érkező port hő segítségével olvasztja, égeti rá az eszköz a papírra, ez csak úgy működhet, ha adunk egy kis időt neki a megfelelő hőmérséklet eléréséhez. Amíg ez megtörténik, az eszköz előkészíti az oldal teljes képét.

2. Akcióban a fényhenger

A nyomtatási eljárás jelentős részét egy fényhenger végzi. Ez a fekete-fehér megoldásoknál egyetlen cső, a színes nyomtatóknál viszont négy ilyen van az eszközben. A legtöbbször alumíniumból készülő alkatrészen szelén félvezető is található, ez oldja meg, hogy az elektrosztatikus energia következtében a festék pontosan oda kerüljön, ahová való. A helyet egy lézersugár jelöli ki.

3. Kétszáz fok felett

Kívülről nem érződik, ám a „ráégetés” folyamatánál elképesztő hő dolgozik a gépben, általában ugyanis a festék 200 Celsius-fok környékén rögzül a papírra – ezt nyomó- és vasalóhengerek segítik. Mivel csakis ott marad meg, ahol a fényhengert töltés éri, kivételesen pontos nyomtatás valósítható meg általa.

4. A tisztítás

Ahhoz, hogy a nyomtatóból kiérkező papír tökéletes legyen, egy alapos takarítást is elvégez a nyomtató. Ebben egy penge segíti, amellyel lehúzza a felesleges festéket a papírról. A fekete-fehér verzió esetében ez könnyebb feladat, a színes nyomtatónál viszont azt is meg kellett oldani, hogy a négy különböző alapszín felesleges részét egymás után távolítsa el az eszköz.

5. Átadás, szárazon

Ha minden kész, a nyomtatónak egyetlen dolga maradt: átadni a papírt a „megrendelőnek”. A tintasugaras technológiával szemben nagy előny, hogy a lézernyomtató működése során azonnal száraz végeredmény jön létre, azaz nem kell attól félni, hogy elmaszatoljuk a festéket.

A fotó forrása:
antpkr / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat