Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Szeptember 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Ötször támadtak magyar rendőrökre és katonákra a határsértők egy hónapon belül

Ötször támadtak magyar rendőrökre és katonákra a határsértők egy hónapon belül

Harminc nap alatt csak Ásotthalomnál öt alkalommal támadtak magyar rendőrökre és katonákra a határsértők - közölte a rendőrség szerdán a honlapján.

A közlemény szerint szombaton Ásotthalom külterületén kétszer is megtámadták a migránsok a magyar határt őrzőket. Először éjjel kettő előtt Szerbia felől négy migráns dobálta meg a jelzésre érkező rendőrök szolgálati gépjárművét beton- és döngöltföld-darabokkal. A rendőrök nem sérültek meg, de járművük szélvédője több helyen megrepedt.

Délelőtt Szerbia felől létrán átmászó migránsokat fedeztek föl a rendőrök. A helyszínre érő rendőröket látva a határsértők visszamásztak Szerbia felé, azonban dühükben létrájukat a rendőrautó szélvédőjének ütötték, ami berepedt. Személyi sérülés nem történt.

Augusztus 30-án nem sokkal 9 óra után szintén Ásotthalom külterületén járőrözés közben két katonát próbált négy migráns fadarabokkal és apró kövekkel megdobni, de nem érték el őket, azonban a szolgálati autót egy faág eltalálta. A katonák azért, hogy a támadást megakadályozzák, könnygázspray-t alkalmaztak, a migránsok elfutottak Szerbia felé. Személyi sérülés nem történt.

Szeptember 12-én is létrán átmászva próbáltak bejutni az országba migránsok. A helyszínre érkező rendőröket és katonákat a határsértők kővel dobálták meg, egy honvédségi járművet el is találtak.

Szeptember 15-én négy rendőr járőrözött a két kerítés között Ásotthalomnál, amikor a szerbiai oldalon 10-15 migráns jelent meg. Egy farönköt és köveket kezdtek dobálni a rendőrautó irányába, amit több helyen el is találtak. Személyi sérülés nem történt, de a jármű megrongálódott.

A rendőrség minden esetben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt büntetőeljárást kezdeményezett ismeretlen tettesek ellen.

A közlemény szerint az év elejétől növekszik a Magyarország schengeni külső határán jogellenesen belépők vagy azt megkísérlők száma. Szeptember 15-ig 74 068 határsértővel szemben intézkedtek, ami többszörös növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest, amikor 22 183 migránssal szemben kellett fellépni - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt