Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ötvenezres büntetést is kaphatnak a hanyag ingatlantulajdonosok

Ötvenezres büntetést is kaphatnak a hanyag ingatlantulajdonosok

Akár ötvenezer forintra büntethető az az ingatlantulajdonos, aki elmulasztja eltakarítani a havat a hozzá tartozó járdaszakaszról. A kötelezettség mulasztását az önkormányzat munkatársai akár 24 órában ellenőrzik. Abban az esetben, ha nem végzik el munkájukat a közterület fenntartók, a közterület-felügyelet őket is megbüntetheti.

A hétvégén újabb havazásra és ónos esőre lehet számítani, így újra kérdéssé vált, kinek a dolga a hóeltakarítás és síkosságmentesítés a társasházak, az irodaházak, üzletek előtt, valamint a közutakon.

Az önkormányzat munkatársai akár 24 órában ellenőrzik, hogy az ingatlanok tulajdonosai eleget tesznek-e a hóeltakarítási és síkosságmentesítési kötelezettségüknek – mondta Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) szervezési igazgatóhelyettese a Kossuth Rádióban. Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok alapján egyre többen, a családi házas övezetekben és kertvárosi területeken is elvégzik ezeket a feladatokat. Megjegyezte, a kötelezettség betartását a közterület felügyelők ellenőrzik, akik mulasztás esetén a település jegyzőjénél indíthatnak közigazgatási eljárást. A jogszabály alapján akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki nem megfelelően takarította el a havat a háza előtti járdaszakaszról – mondta.

Izsák Orsolya társasházi jogász ugyanitt elmondta: társasházak esetében dologi vagy személyi kár esetén a társasház tehető felelőssé. “A társasház előtti járdaszakasz tisztítása a tulajdonostársak kötelezettsége, akik közgyűlésen döntenek arról, milyen módon előzik meg az esetleges ebből adódó károkozást” – jegyezte meg a szakember. Hóeltakarítással és síkosságmentesítéssel megbízható külsős cég, de elvégezheti azt a házfelügyelő, a gondnok, vagy a tulajdonostársak, illetve a földszinti lakók is magukra vállalhatják – mondta a jogász. Hozzátette, ha a tárasházban üzlet található és a járdaszakaszt kizárólagossággal használják, a hó eltakarítása alapvetően akkor is a társasház dolga, egyéb esetben megállapodás kérdése. Irodaházakra is a társasházakra vonatkozó szabályok hatályosak - hangsúlyozta Izsák Orsolya.

A Fővárosi Közterület Fenntartó Köztisztaság egyik igazgatója, Varga László a Kossuth Rádióban elmondta: a gyalogos alul- és felüljárók, az ingatlanokhoz nem kapcsolódó útszakaszok, a közlépcsők, hidak és gyalogjárdák tisztántartásával foglalkoznak. Abban az esetben, ha nem végzik el munkájukat a közterület fenntartók, a közterület-felügyelet őket is megbüntetheti – fogalmazott Varga László. A fővárosban mintegy 891 ezer négyzetméternyi terület az, amit a részvénytársaság munkatársai takarítanak télvíz idején.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).