Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2014. Augusztus 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Parlagfű: a figyelmeztetést 15 ezres bírság követheti

Parlagfű: a figyelmeztetést 15 ezres bírság követheti

Megjelent a parlagfű pollenje a levegőben, ami már tüneteket okozhat a gyomnövényre érzékeny allergiásoknál. Közben folyamatosan ellenőrzik a földhivatalok munkatársai az ingatlanokat, és ahol szükséges, kényszerkaszálást rendelnek el. Ha egy terület tulajdonosa nem irtja ki a parlagfüvet, akár 5 millió forintos bírságot is kaphat.

Magyarországon egymillió 200 ezer ember életét keseríti meg a parlagfű - ennyien allergiások a növényre.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese a Híradónak elmondta: a legfrissebb adatok szerint a közép-magyarországi régióban, azaz a budapesti mérőállomáson már közepes koncentrációban mértek a hétvégén parlagfű pollent a levegőben. Ez azt jelenti, hogy már minden betegnél tüneteket okozó mennyiségben van jelen a pollen.

Magyarországon nagyjából hétszázezer hektáron fordul elő parlagfű. Ez nagyságrendileg akkora, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye területe. A növény tavasztól őszig hajt.

Bár még csak augusztus eleje van, a parlagfű valahol már egy méter magasra is megnőtt. Ez a növény nagyon gyorsan terjed, ugyanis nagyon jól ellenáll a hidegnek, a szárazságnak és a gyomirtó szerek többségének is.

A telkeken és a földeken a tulajdonos, illetve a terület bérlője köteles kiirtani a parlagfüvet. A földhivatalok munkatársai folyamatosan ellenőrzik azokat a területeket, ahol a parlagfű előfordulhat.

Ha valakinek a földjén parlagfüvet találtak, felszólítják, hogy irtsa ki.

„Amint megkapja az értesítést arról, hogy a területét bemérték, akkor rögtön végezze el a mentesítést” – fogalmazott Novák Csaba, a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója. Ha ez nem történik meg, kényszerkaszálást rendelnek el.

Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese azt mondta: a felderített területekről készült jegyzőkönyvet átadják a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának, akik elindítják a közérdekű védekezést – ezt a köznyelvben kényszerkaszálásnak hívják -, és kiszabják a növényvédelmi bírságot.

A bírság 15 ezer forintnál kezdődik és akár 5 millió forint is lehet, emellett a tulajdonosnak a kényszerkaszálás költségeit is ki kell fizetnie.

Ha valaki lát olyan helyet, ahol nincs levágva a parlagfű, bejelentheti a körzeti földhivatalnál, belterület esetén pedig a jegyzőnél. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján is lehet jelezni a parlagfűvel szennyezett területeket. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.