Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2011. Október 25. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: Premium Relations

Péntektől Csabai Kolbászfesztivál!

Péntektől Csabai Kolbászfesztivál!

Már csak pár nap, és ismét megnyitja kapuit a Csabai Kolbászfesztivál.

Hazánk egyik legnépszerűbb gasztrokulturális fesztiválja változatos programokkal várja az ország minden területéről érkező látogatóit 2011. október 28-31. között. Kolbászkészítő és főzőversenyek, disznótoros programok és neves fellépők − többek között a Balkan Fanatik, Boban Markovic, a Csík Zenekar, a Magna Cum Laude és a Parno Graszt – gondoskodnak a nagyszerű hangulatról.

A fesztivál egyik legjelentősebb eseménye a szombat délelőtti kolbászkészítő verseny (október 29-én 10.00-12.00 óra között), melyen több mint 500 csapat méri össze tudását. Október 30-án kerül sor a Krajcsó Pál kolbászkészítő emlékversenyre, a töltött káposzta főző versenyre, valamint az egyetemista gyúrásra. Az egyetemista kolbászgyúrás célja, hogy a fiatalok is megismerjék és továbbvigyék a hungarikumnak minősített csabai kolbász készítésének kultúráját – természetesen egy fergeteges bulival összekötve. A kolbászkészítő fiatalok jó hangulatáról a Suhancos pálinka gondoskodik: minden csapat egy üveg Suhancos pálinkát és a csapattagok 1-1 pólót kapnak ajándékba.

A négy nap során rengeteg gasztronómiai és kulturális esemény, valamint szakmai rendezvények várják a fesztivál résztvevőit. Részletes program a fesztivál honlapján (www.csabaikolbaszfesztival.hu) és Facebook oldalán (www.facebook.com/kolbaszfesztival) olvasható. A fesztivál programjai hajnali 2.00 óráig, október 31-én 20.00 óráig tartanak.

A belépőjegy ára 600 Ft. A belépés 6 éven aluliaknak és október 28-án, 30-án és 31-én 12.00 óráig, valamint a kolbászkészítő versenyen indulóknak szombaton egész nap ingyenes. A 4 napos bérlet 2000 Ft-os áron kapható, a Bónusz Brigádnál azonban fél áron, 2 fő részére 1990 Ft-ért vásárolható meg.

Hagyományosan a fesztivál utolsó napján október 31-én hétfőn Családi Nap lesz, 11.00 és 20.00 óra között a kolbász, hurka és cigánka 50%-os kedvezménnyel kapható.

Az idei rendezvény környezettudatosságra és szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzi látogatóit. Ezáltal lényegesen csökken a Kolbászfesztivál környezeti terhelése, mivel a képződő hulladékok 70-80%-ából új termék készül.

A Csabai Kolbászfesztiválon már a kezdetek óta megrendezésre kerül a szárazkolbászok versenye, melyen kistermelők és magánszemélyek is részt vehetnek. Ebben az évben összesen 66 vastagkolbászt neveztek, így a zsűrinek nem volt egyszerű dolga. A szakmai és társadalmi zsűrizést október 20-án tartották, a díjak átadására a Csabai Kolbászfesztivál megnyitóján, 2011. október 28-án 16.00 órakor kerül sor. A szárazkolbász versenyt idén a békéscsabai Zelenyánszkiné Csicsely Judit által készített kolbász nyerte.

„A legjobb kolbász licensze nemcsak gasztronómiai, hanem pénzügyi szempontból is érték: az eddigi tapasztalatok szerint a benevezett kistermelők üzleti eredményét pozitívan befolyásolja a versenyt övező szakmai és lakossági érdeklődés. A győztes kolbászok akár az üzletekben is megjelenhettek a “fesztivál kolbásza” néven.” – mondta Hégely Sándor fesztiváligazgató.

A fesztivál történetében először Disznó-szépségversenyre is sor kerül a Csabai Kolbászklubnak és néhány vállalkozó szellemű gazdának köszönhetően. A disznók fotóira a Facebook-on és a Csabai Kolbászfesztivál honlapján lehet szavazni. A győztes malac a jövő évi fesztivál hivatalos „arca” lesz.

Információk a fesztivál megközelíthetőségéről:

Autóval érkezőknek: A Gyulai út Sportcsarnok előtti szakasza lezárásra kerül. Parkolni a Sportcsarnok mögött és a Gyulai út kijelölt részein lehet.

Kerékpárral érkezőknek: A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és a főbejárat között kialakított Bringás Bázison kerékpármegőrzés és kerékpár-kölcsönzés várja az érdeklődőket.

Autóbusszal érkezőknek: A Körös Volán meghosszabbított helyi és helyközi járatokkal várja a fesztivál látogatóit. Az utolsó helyi járat éjjel 1.30-kor indul a Sportcsarnoktól az Autóbusz pályaudvarra. Hajnalban 2.00-ig közlekednek a helyközi járatok Békéscsabáról Gyulára, Dobozra, Békésre és Kondorosra.

Városnéző kisbusz is jár majd idegenvezetéssel.

Vonattal érkezőknek: A MÁV-START a Kolbászfesztiválra utazóknak 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Békéscsabára a teljes árú 2. osztályú menetjegyek árából. Október 29-én mentesítő vonatok közlekednek Budapest és Békéscsaba, illetve Békéscsaba és Szolnok között.

Csabai Kolbászfesztivál. Töltsük együtt!

További információ:

facebook.com/kolbaszfesztival
www.csabaikolbaszfesztival.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 06:00, kedd | Belföld

A Mol jövőre 40 milliárdot költ arra, hogy olajat és gázt találjon itthon

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen.

2022. November 28. 18:00, hétfő | Belföld

Napelemparkot adtak át a debreceni repülőtér mellett

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 28,8 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet - napelemparkot - épített Debrecenben.

2022. November 28. 11:04, hétfő | Belföld

Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg

2022. November 28. 10:59, hétfő | Belföld

KSH: a harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva.