Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Április 23. 11:34, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Pokolgépes merénylet Franciaország líbiai nagykövetsége ellen

Pokolgépes merénylet Franciaország líbiai nagykövetsége ellen

Gépkocsiba rejtett pokolgéppel hajtottak végre merényletet kedden Franciaország líbiai nagykövetsége ellen Tripoliban - közölték nagykövetségi és helyi biztonsági források. Francois Hollande francia elnök azt kérte a líbiai hatóságoktól, hogy derítsenek teljesen fényt erre az elfogadhatatlan cselekményre, Laurent Fabius külügyminiszter pedig a helyszínre indult.

A támadásban megsebesült a nagykövetség két francia őre, egyikük súlyosan. Komoly károk keletkeztek az épületben, ahol a konzulátus helyiségei is vannak és leomlott a képviseletet övező fal egy része. Teljesen kiégett a nagykövetség előtt parkoló két gépkocsi. A francia képviseletnek kétemeletes villa ad otthont egy főút sarkán a főváros Gargares negyedében.
Két, magát megnevezni nem akaró biztonsági tisztviselő azt mondta, egyelőre nem tudni, miért történt a támadás. Külföldi képviselet ellen Tripoliban még nem követtek el ilyen merényletet.
A francia elnök a legnagyobb határozottsággal elítélte a merényletet.
"Franciaország elvárja a líbiai hatóságoktól, hogy derítsen fényt erre az elfogadhatatlan cselekményre annak érdekében, hogy a tetteseket azonosítsák és bíróság elé állítsák. Franciaországon keresztül ez a cselekmény a nemzetközi közösség minden olyan országát érinti, amely elkötelezett a terrorizmus elleni harcban" - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.
Francois Hollande azt kérte külügyminiszterétől, hogy azonnal induljon a helyszínre és tegyen meg minden szükséges intézkedést a két megsebesült francia őr hazaszállítása érdekében.
Két évvel a líbiai polgárháború után az észak-afrikai országban még mindig gondot okoz a biztonság megteremtése, az egységes hadsereg kialakítása. További gondot jelent a különböző fegyveres csoportok irányítása, amelyek soraiban ott vannak azok a felkelők, akik részt vettek 2011-ben Moammer Kadhafi diktátor hatalmának megdöntésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.