Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Augusztus 02. 14:26, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: www.mti.hu

Próbaüzem az új héregi repcesajtoló üzemben

Próbaüzem az új héregi repcesajtoló üzemben

Évente 14.000 tonna repcemag sajtolására alkalmas üzem kezdi meg próbaüzemét ezen a héten Héregen.

A 430 millió forintos fejlesztés forrásainak felét pályázaton nyerte el a beruházó V V Coop Szövetkezet - tájékoztatta a vállalkozás tulajdonosa hétfőn az MTI-t.

Vörös Zsigmond elmondta: a társaság korábban is foglalkozott repcetermesztéssel, most már az elsődleges feldolgozást is el tudják végezni. A családi vállalkozásban működő szövetkezet 5-7.000 hektárnyi terület repcetermését lesz képes feldolgozni.
A szövetkezet jelenleg 280 hektáron gazdálkodik, a terület felén repcét, felén búzát termesztenek. A repcesajtoló üzem alapanyag- igényét a környékbeli gazdáktól vásárolják, illetve együttműködést kötöttek a Gyermely Zrt.-vel, ahonnan a búzáért repcét kapnak.
Az üzem évi 14.000 tonna repcemagot sajtolhat ki, ennek a mennyiségnek 35 százalékából lesz olaj, amely a bioüzemanyag-gyártás alapanyaga. Az eljárás másik terméke a pellet, amely fehérje-, olaj- és rosttartalma miatt keresett állati takarmány.
A V V Coop Szövetkezet hattagú családi vállalkozás, korábban fröccsöntéssel, háztartási áruk és műszaki műanyagtermékek gyártásával foglalkoztak, jelenleg pedig növénytermesztéssel, -felvásárlással és növénytermesztési szolgáltatásokkal.
A biodízel a repce és a napraforgó magjából kinyert olaj, amelyet a kőolaj-finomítással nyert gázolajhoz kevernek. Egy tonna repcemagból mintegy 350 liter biodízelt lehet előállítani. Az Európai Unió direktívája előírja, hogy az egyes tagországokban forgalmazott üzemanyagokban 2010-ben már 5,75 energetikai százalék legyen a biotartalom.
A biodízel a fosszilis üzemanyagoknál sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet, lassítja a globális felmelegedést, mivel gyártása során kevesebb az energiafelhasználás és a szén-dioxid- kibocsátás.

Címkék: biodízel, Héreg, repce

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.