Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Protestálnak a magánmentők

Protestálnak a magánmentők

A köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, az emberi erőforrások miniszterének és az egészségügyi államtitkárnak is levelet ír az öt legnagyobb magánmentőt tömörítő szövetség. A mentésről szóló rendelet tervezett módosításával ugyanis a szaktárca jelentősen kibővítené azoknak a rendezvényeknek a körét, amelyeken kizárólag az Országos Mentőszolgálat nyújthat egészségügyi biztosítást, az egyik fő bevételi forrásuktól fosztva meg a magán mentőszolgálatokat.

A SAS-csoport (Sport Ambulance Service) tagjai – az Oxyteam Országos Sportmentőszolgálat, a Főnix-Med, a pécsi Galenus, a győri Misszió, és a Hungary Ambulance és a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata – álláspontja szerint a hatályos rendelkezések kielégítően szabályozzák az egészségügyi szolgáltatók, így az Országos Mentőszolgálat viszonyát, egyben garantálják mind a versenyzők, mind a nézők maximális biztonságos ellátását. Ezért a mentőrendelet semmi nemű módosítását nem támogatják, ami az Országos Mentőszolgálat preferálásával nemcsak nem garantálja a minőségi szolgáltatást, de annak irreális drágulását is előrevetíti.

A rendezvények egészségügyi biztosítása ma évi 100-200 millió forint bevételt jelent a magánmentőknek, egy rendezvény egészségügyi biztosítása átlagosan 10 ezer forintba kerül óránként. A kifejezetten sportrendezvények biztosítására alakult Oxyteam - reklámszerződéseinek köszönhetően, közel 250 millió forint értékű térítésmentesen nyújtja szolgáltatásait a nagy sportszövetségeknek az elmúlt 15 évben.

Az Országos Mentőszolgálat az utóbbi években szinte teljesen kiszorult erről a piacról, aminek azonban nem csak az az oka, hogy a magánmentőknél drágábban vállalja a rendezvénybiztosítást, de az is, hogy a magánmentők olyan mentőerőt biztosítanak, amellyel azonnal kórházba tudják szállítani a sérülteket – mondja Nagy Tibor, az Oxyteam ügyvezető igazgatója.

A mentőgépjárművek felszereltsége és a mentőszemélyzet képzettsége is fontos szempont, különösen a sportrendezvények esetében, ahol akár a sérült sportoló karrierje múlhat azon, mennyire szakszerű, illetve magas színvonalú az orvosi segítség. A sportszövetségek közül ezért több is kiáll amellett, hogy a sportrendezvények egészségügyi biztosítását a jövőben is a magánszolgáltatók láthassák el. Erről a napokban nyilatkozatot írtak alá az úszó, a kajak-kenu, a birkózó, az ökölvívó, a röplabda és a golf szövetség vezetői.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke többek között kiemeli: a szövetségnek egy 2014-es szerződés alapján hosszú távú partnere a Sport Ambulance Service, és nem csak a szövetség, de például a 2021-es világbajnokságra készülő magyar úszósport érdekeit is az szolgálja, „hogy a számára mind szakmailag, mind anyagilag optimális, kipróbált partnerét megtarthassa”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.