Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Március 05. 08:03, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rekordon a szabadpiaci fölgázár Európában

Rekordon a szabadpiaci fölgázár Európában

Rekordot ért el az európai és a brit szabadpiaci földgázár pénteken.

A földgáz szabadpiaci ára a hollandiai jegyzésben pénteken elérte a megawattóránként 213,895 eurós jegyzést. Délután az ár mérséklődött, öt órakor 195 eurón állt, 21 százalékkal magasabban az előző napi zárásnál. A jegyzés pénteken 195 eurón nyitott, a legalacsonyabb pedig 146 euró volt.

Az ár 148 eurón kezdte az évet. Az elmúlt évben pedig az átlagár a különböző összehasonlító portálok szerint 10 és 25 euró között volt.

Eddig Európa földgázimportjának mintegy 40 százaléka Oroszországból származik. Az ukrajnai háború az energiapiacokra erős hatással van. A gáz ára azonban az ukrajnai háború előtt is jelentős mértékben emelkedett már, megemelve a fogyasztók energiaköltségeit, és jelentős mértékben felhajtva az inflációt.

Ugyanakkor az Ázsiából érkező cseppfolyósított-gáz szállítmányokért folyó verseny miatt kevesebb tartályhajó érkezhet az európai kikötőkbe, miután az ázsiai kereskedők a héten rekordmagasra emelték az árakat. Az egy héttel korábbihoz képest száz százalékkal megemelkedtek a jegyzések.

A brit földgáz ára is megduplázódott a héten, és pénteken csúcsot ért el: "thm" brit hőtartalom egységeként 508 pennyre emelkedett. A "thm" (Therm) 100 ezer brit hőegység (BTU), ami 2,83 köbméter földgáz fűtőértékével egyenlő.

Hasonló okokból a brit szénárak is rekordszintre emelkedtek. A Newcastle-i szén határidős jegyzése az ukrajnai konfliktus közepette új rekordot döntött 430 dollár/tonna felett. Az Oroszországgal szemben közelmúltban bevezetett szankciók - például az európai kikötőkbe bejutás korlátozása - arra késztették az ázsiai és európai közműveket, hogy alternatív szállítók, például Ausztrália után nézzenek. A háború globális energiaválságot idézett elő, és súlyosbította a szénellátással kapcsolatos aggodalmakat egy olyan piacon, amelyen a leállítások után egyébként is kínálati hiány alakult ki. A szén ára 2022 eleje óta több mint megduplázódott.

Az ausztráliai szén, a Whitehaven Coal ára 3,99 ausztrál dollár volt pénteken, 0,6 százalékkal magasabb az előző napinál. Az elmúlt négy hétben a Whitehaven Coal ára 40,25 százalékkal erősödött, az elmúlt 12 hónapban pedig 141,09 százalékkal emelkedett.

Címkék: európa, földgáz, gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.