Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 28. 08:38, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Rekordra nőtt az illegális határátlépések száma az Egyesült Államok déli határán 2023 decemberében

Rekordra nőtt az illegális határátlépések száma az Egyesült Államok déli határán 2023 decemberében

Rekordszámú ember próbált meg bejutni az Egyesült Államokba Mexikó felöl 2023 decemberében - derül ki a szövetségi határőrizet szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos adataiból.

A szövetségi Vám és Határvédelem (Custom and Border Protection - CBP) adatai szerint a 302 034 emberből mintegy 250 ezret a zöldhatáron tartóztattak fel, a többiek egy internetes alkalmazáson keresztül jelentkeztek az amerikai hatóságoknál, hogy be akar jutni az országba.

Az amerikai eljárásrend szerint az érvényes okmányok nélkül érkezőknek joga van menedékkérelmet benyújtani. A tömeges érkezések miatt a hatóságoknak nincs kapacitásuk arra, hogy a kérelmeket gyorsan feldolgozzák, ezért a legtöbb embert egy egyedi méltányosságot lehetővé tevő szabály alapján beengedik az országba.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter január elején a texasi határszakaszon arról adott tájékoztatást, hogy a dél felől illegálisan az országba érkezők több mint 85 százalékát a hatóságok regisztráció után elengedik az Egyesült Államokon belül.

Az érkezők legnagyobb számban Texas felől lépnek az Egyesült Államokba, a sok helyütt átjárható Rio Grande folyón keresztül kísérlik meg az átkelést a határon.

Texas állam és a washingtoni szövetségi kormányzat között az elmúlt hetekben mélyülő konfliktus alakult ki, miután január 10-én Texas lezárta az egyik legnagyobb nyomásnak kitett határszakaszt Eagle Pass városában a szövetségi határőrök előtt. Texas kormányzójának indoklása szerint a szövetségi határőrizeti hatóság nem védi meg a határt, ezért a texasi Nemzeti Gárda bevonásával kényszerítik ki a határvédelmet. Greg Abbott, republikánus kormányzó csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Joe Biden elnök intézkedései példanélküli invázióhoz vezettek a határon, ami ellen kötelességének tartja fellépni.

A Biden-kormányzat felszólította Texas államot, hogy ne akadályozza a szövetségi határőrséget feladatának ellátásában, amelyet arra utasított, hogy távolítsa el a szögesdrót akadályt. A szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezen a héten úgy döntött, a szövetségi határügynököknek joguk van arra, hogy eltávolítsák a texasi hatóságok által létesített határakadályt.

A bevándorláspolitika szigorításáról december óta intenzív egyeztetések zajlanak a kongresszus demokrata és republikánus tagjai között. Csütörtökön a felsőház, a szenátus tagjai bejelentették, hogy megállapodásra jutottak a határőrizet szigorításáról, és bevándorlási reformokról. Az általuk kidolgozott jogszabály elfogadásához kapcsolódna az Ukrajna további katonai támogatásának fedezetéről szóló jogszabály is. A csütörtökön bejelentett szenátusi törvényjavaslat alapján, amennyiben az illegális határátlépések meghaladnak egy bizonyos napi számot, - heti átlagban napi 5 ezret -, akkor a határőrség számára kötelezővé válik az érkezők visszatoloncolása.

A szenátus tagjainak kétpárti kompromisszumával kapcsolatban, az alsóház, a képviselőház republikánus elnöke Mike Johnson azt jelezte, hogy az valószínűleg nem fogja megkapni a többséget, mert nem tartalmaz igazi bevándorlási reformot.

Joe Biden elnök pénteken közleményben üdvözölte a törvényjavaslatot, amit minden idők legkeményebb határbiztonsági intézkedésének nevezett, valamint közölte, hogy annak végrehajtására kötelezettséget vállal, amennyiben a kongresszus elfogadja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).