Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2011. December 18. 14:59, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rengeteg halottra számítanak

Rengeteg halottra számítanak

A Fülöp-szigeteki áradások áldozatainak száma a vöröskereszt vasárnapi közlése szerint 521, és 458 embert eltűntként tartanak nyilván. Sok falu el van zárva a külvilágtól.

A nemzeti vöröskereszt főtitkára azt mondta: jóval magasabb is lehet a halálos áldozatok száma a most ismertnél. A leginkább sújtott városok Cagayan de Oro, ahol legalább 239-en haltak meg, és a közeli Iligan, ahol 195-en, főleg gyerekek és nők.

A Washi trópusi vihar szombatra virradó éjjel csapott le a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanao szigetre. Hatalmas mennyiségű, máskor egy hónap alatt lehulló csapadék zúdult le, ami hirtelen áradást idézett elő. Egész falvakat söpörtek el a váratlan áradások és földcsuszamlások, hidak omlottak össze és megszűnt az áramszolgáltatás.

Az embereket álmukban érte az árvíz, s kétségbeesetten próbáltak menekülni vízzel elöntött otthonaikból. A hadsereg húszezer katonát mozgósított, hogy segítsenek menteni a túlélőket, és mielőbb összegyűjtsék a nagyon gyorsan bomlásnak indult holttesteket. A Fülöp-szigeteken minden évben több mint húsz trópusi vihar pusztít, de többségük az ország északi részén. A Washihoz hasonló erejű tájfun azonban legfeljebb minden 12 évben egyszer fordul elő délen, s nagyrészt ez magyarázza a lakosság felkészületlenségét a természeti csapásra.

A Washi trópusi vihar vasárnap kezdte elhagyni Mindanao szigetét a Dél-kínai-tenger felé, tisztult az idő, így a mentőknek megvan a reményük arra, hogy intenzívebben tudják keresni az eltűnteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.