Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 15. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Rétvári: a családdal, a gyermekekkel összefüggő újabb hivatalos ügyek intézése egyszerűsödik

Rétvári: a családdal, a gyermekekkel összefüggő újabb hivatalos ügyek intézése egyszerűsödik

A családdal, a gyermekekkel kapcsolatos ügyintézés terén számos eljárásban lesz könnyebb a jövőben a szülők dolga a Magyary Egyszerűsítési Program változásainak köszönhetően, így csökken az ügyintézési idő és a dokumentáció mennyisége - mondta el Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek. Az ügyeket jelenleg 29 kormányablaknál lehet intézni, ezek számát a jövő év végére 300-ra bővítik.

Az államtitkár kiemelte: jövő áprilistól egyszerűbb lesz a gyermekgondozási segély (gyes) és az anyasági támogatás folyósítása az ügyintézési idő és a szükséges igazolások csökkentése miatt, de már most is nagy könnyebbséget jelent, hogy a kormányablakoknál is el lehet indítani ezeket az ügyeket.
Kitért arra: egyszerűbb lett a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed) igénylése. A beadandó dokumentumok számának csökkentése mellett az eddigi 30 napos ügyintézési határidő 18 napra csökkent. A közvetítő állami hivatalok és benyújtandó igazolások száma is kevesebb, így októbertől jóval egyszerűbb az újszülöttek után nyitható Start-számla intézése a Magyar Államkincstárnál - jelezte Rétvári Bence.
A családi pótlék és a gyermeknevelési támogatás (gyet) folyósításának elbírálását egy informatikai fejlesztés teszi gyorsabbá jövő áprilistól. Ugyancsak akkortól várható, hogy a kismamabérlet kiállításához kevesebb utánjárásra lesz szükség.
Az államtitkár kiemelte: a kormány arra törekszik, hogy a családok számára mind tartalmában, mind formájában egyszerűbbé tegye az ügyintézést. A kormányablakok közül több helyen alakítottak ki gyermekjátszósarkot, hogy amíg a szülők ügyeket intéznek, addig a gyermekek le tudják foglalni magukat. Az pedig, hogy este nyolc óráig lehet ügyeket intézni, lehetővé teszi, hogy emiatt a munkavállalónak ne kelljen napközben eljönnie a munkából - mutatott rá.
Az örökbefogadást érintő változás, hogy a tervek szerint a gyámhivatali döntéshez főszabály szerint elegendő lenne a szakszolgálat által megküldött környezettanulmány. A gyámhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozat hatálya a jelenlegi 2 évről 3 évre emelkedne - jelezte.
A parlamenti államtitkár szólt arról is, hogy könnyebb lett az apai elismerés jegyzőkönyvbe foglalása, így az bármely gyámhatóságnál, kormányablaknál, külföldön a tiszteletbeli konzulnál is intézhető.
Kifejtette: jelenleg az örökbefogadott csupán a vér szerinti szülője adatairól kérhet tájékoztatást, e tájékoztatás megadásához is szükség van továbbá a vér szerinti szülő hozzájárulására. Az új szabályozás - az eddigiekkel szemben - lehetőséget biztosít arra, az örökbefogadott felkeresse a vér szerinti testvérét anélkül, hogy ahhoz a vér szerinti szülők hozzájárulását kérné. Bővül a származás megismeréséhez való jog is, hiszen a gyámhatóság köteles lesz tájékoztatni a kérelmezőt arról, hogy őt örökbe fogadták-e, él-e a vér szerinti szülője, illetve van-e testvére, féltestvére - mutatott rá a parlamenti államtitkár.
Új elemként említette továbbá, hogy a vér szerinti szülő egészségügyi adatairól a gyámhatóság az adatkezelőtől való adatlekéréssel, "anonimizált" formában - az örökbefogadott kérelmére - tájékoztatja az örökbefogadottat (illetve annak törvényes képviselőjét). Ez eddig a vér szerinti szülő felkutatásával valósulhatott meg - jegyezte meg Rétvári Bence.
Hozzátette: egyszerűsödik a külföldön történt örökbefogadás hazai elismerése is. A hatóságok névváltozatási kérelmek formájában évente 25-30 ilyen üggyel szembesülnek. Különösen azon esetekben volt eddig nehézkes az ügyintézés, amikor magyar örökbefogadó külföldön fogad örökbe kiskorú magyar állampolgárt, és e kiskorú magyar állampolgár már nagykorúként Magyarországon kéri a külföldön történt örökbefogadása elismerését. A másik nehézkes eset volt eddig, amikor a külföldi örökbefogadó külföldön fogad örökbe kiskorú magyar állampolgárt, és e kiskorú magyar állampolgár már nagykorúként Magyarországon kéri a külföldön történt örökbefogadása elismerését.
Kitért még arra, hogy könnyebb lehet a jövőben az ügyintézés az anyakönyvi, az állampolgársági, valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartással összefüggő eljárások során, ha a kabinet elfogadja az erre vonatkozó javaslatot. Főszabályként például nem kell majd a személyazonosító igazolvány kiadásához anyakönyvi kivonatot bemutatni.
A javaslat csökkenti az ügyfél személyes megjelenésével járó ügyintézési alkalmak számát, emellett javaslatot tesz két eljárás megszüntetésére: a három hónapon túli külföldi tartózkodás bejelentése, valamint a három hónapon túli külföldi tartózkodásból történő visszatérés bejelentése eltörlésére - jelezte.

Címkék: Kormány-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során