Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. November 10. 07:22, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ritka jelenség: fényesen tündököl a bolygók királya

Ritka jelenség: fényesen tündököl a bolygók királya

Az elmúlt tizenkét év óta a legfényesebben tündököl a bolygók királya, Jupiter, amely szerdán éjjel lesz a legragyogóbb – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A Jupiter már napnyugta előtt kel és az éjszaka nagy részében látszik, a briliánsként ragyogó égitest a Holdtól jobbra található. Fényessége -2,9 magnitúdó: ez a legnagyobb luminozitása 1999 óta, legközelebb pedig 2023-ban lesz ilyen ragyogó a bolygók királya.

A hónap végére a Jupiter átmérője 49,5 ívmásodpercről 47,6 ívmásodpercre csökken. Jövő áprilisig hónapról hónapra haloványabb lesz, és egyre rövidebb ideig lesz látható az égbolton, míg „el nem tünteti” a Nap ragyogása.

Szerdán a Jupiter egyik oldalán sorakozik majd a négy legnagyobb holdja, az úgynevezett Galilei-holdak, amelyeket Galileo Galilei olasz csillagász fedezett fel 1610-ben. A holdak „párba állnak” – Io és Európa közelebb helyezkedik a bolygóhoz, míg a Ganimédesz és a Kallisztó távolabb. A magnitúdóskála fordított, azaz minél kisebb a magnitúdó értéke, annál fényesebb az objektum. Szabad szemmel a 6,5 magnitúdónál fényesebb objektumokat lehet látni.

Címkék: Jupiter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.